Fűszeres sütőtökpite

fűszeres sütőtök pite

Számomra az ősz egyik tökéletes szimbóluma a sütőtök. Nem pusztán gyönyörű, narancssárga színe miatt; az őszi-téli konyhai remekművek kiváló alapanyaga is egyúttal. A napokban vettem is egy szép példányt, s azt két részletben használtam fel. Egyik negyedét köretnek készítettem el, a maradék részéből pedig végre valahára megsütöttem első sütőtök pitémet. Önmagában az illatáért megérte, ami belengte a lakás minden zegét-zugát. Íme a recept, mely alapján megszületett ez az igazi, őszi finomság: A töltelékhez:

  • 400 gramm sütőtök
  • 1 tojás
  • 80 gramm méz
  • 1-1 mokkáskanál szerecsendió, fahéj, gyömbér

A tésztához:

  • 200 gramm liszt
  • 1 tojás
  • 20 gramm cukor
  • 100 gramm vaj
  • 6 gramm szódabikarbóna
  • kevés kakaópor a barnásabb színért

A tészta alapanyagait gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki a piteformánk méreténél kicsit nagyobbra - én egy 22 cm átmérőjű formát használtam, így a tészta mennyisége pont megfelelő vastagságúra sikeredett. A pite alapját süssük 10 percig 180 fokra előmelegített sütőben. Eközben a töltelékhez valókat pépesítsük botmixerrel. Mikor a tésztánk már félig megsült, öntsük a közepére a sütőtök pürét, és egyenletesen oszlassuk el a formában. Még 25-30 perc sütés, és már élvezhetjük is a páratlan ízeket. Illatokban gazdag sütögetést! Forrás: Mindmegette.hu