Ajándék süti

Emlékeztek a hagyományos amerikai csokis keksz receptre? Ezúttal ajándék gyanánt hasonló ízvilágú muffinokat sütöttem. A dolog úgy indult, hogy a férjem anyukájának (az anyós szóval továbbra sem barátkoztam meg - azok az anyósviccek tehetnek mindenről) születésnapja volt. Mi más jöhetne szóba, mint valami finom kis sütemény? Elég nagy bánatom, hogy Anyukám egészségi állapota nem engedi meg, hogy süssek neki efféle finomságokat. Remélem, eljön az idő, amikor őt is ilyesmivel lephetem meg a születés- vagy névnapján... vagy csak úgy. :-)

A helyzetet az nehezítette, hogy a kreálmányoknak túl kellett élniük egy teljes napot hűtés nélkül, illetve egy három órás utat Nyíregyházáig. Eredeti tervem az volt, hogy rózsamintájú cupcake-eket gyártok. Írtam is egy kedves cukrász ismerősömnek (a honlapját feltétlenül nézzétek meg; eszméletlen, milyen szép tortákat alkot: Édes Panna), adjon pár tanácsot, a díszítés hogyan vészelhetné túl az akadályokat. Jó néhány ötlettel ellátott, de végül mégis máshogy alakultak az események.

Ezt a fordulatot főleg az okozta, hogy nem találtam akkora méretű kerek, rózsamintás dobozt, amibe szépen elfértek volna a rózsás sütikék. Ellenben az egyik boltban egy gyönyörű, peremes fatálcára bukkantam. Hmm... tökéletes: még egy kis celofán, egy kis szalag, és kész is a sütemények méltó csomagolása. No de, így már nem találtam igazán megfelelőnek a rózsamintát... Valami "natúrabb" kell. Kinyitottam a titkos fiókomat, ahol az édességekhez szükséges alapanyagokat rejtettem. Többfajta étcsokoládé, egy csomag bontatlan pekándió és nádmelasz rejlett a szekrényben néhány tortadísz társaságában. Így születtek ezek a finom, édes apróságok, amik meglepetésül szolgáltak. Itt a recept, ha Ti is kedvet kaptatok egy kis sütögetéshez:

Hozzávalók:

  1. 175 g süteményliszt
  2. 100 g xilit, nádcukor vagy eritrit
  3. 2-3 ek nádmelasz
  4. 2 tojás
  5. 50 g darált dió
  6. 125+50 g vaj
  7. 1 tk vaníliakivonat
  8. 1 mk szódabikarbóna
  9. 100 g étcsokoládé (legalább 75 százalékos)
  10. 1 csipet só
  11. a díszitéshez: pár szem pekándió, darált dió, kávébab szemek, tortadekor

Elkészítés.A lisztet szitáld át egy nagy tálba, majd keverd hozzá a csipet sót, a xilitet és a szódabikarbónát. 125 g vajat olvassz fel a mikróban, majd add hozzá a vaníliakivonatot; az egészet öntsd a liszthez két tojás társaságában. Végül jöhet a két tojás és a darált dió. Az egészet botmixerrel vagy habverővel keverd homogén masszává, majd egy 12 db-os muffinsütőbe egyenlő arányban kanalazd ki a keveréket - természetesen a kis sütőpapírokat előtte helyezd a mélyedésekbe. Nem nagyon kell ellapogatnod a masszát, mert sütés közben szépen kisimul a tetejük. 175 °C-ra előmelegített sütőben - légkeverés nélkül - süsd 22-25 percig.

Amíg hűlnek a sütikék, vízgőz felett olvaszd fel a csokoládét 50 g vajjal - tehetsz hozzá édesítőt, ha ízlésed úgy kívánja. Amikor a csokiöntet egy kissé hűlt, egy kiskanál segítségével csorgasd a sütik tetejére. Ezután jöhet a dekorálás: kedved szerint díszítsd a pekándióval, darált dióval, kávébabbal, tortadísszel stb. Ez már igazából a fantáziádra van bízva. :-)