Juharszirupos almatorta

Almás torta

Amint korábban említettem, Nyíregyházáról  rendszerint több láda almával érkezünk haza. Azt hiszem, a házban az összes lakóval szemben "alma-monopol" helyzetben vagyunk. No de, ezt a rengeteg gyümölcsöt fel is kell használni nemes célokra, így az Omenakakkun túl tovább kutattam a tökéletes almás receptek között, ám ezúttal nem találtam kedvemre valót. Egy csöpp tapasztalattal már rendelkezem a sütemények terén, így mertem kockáztatni, és saját magamra hagyatkoztam. Kicsit izgultam, mert korábban azért voltak holtvágányok, kudarcok, ha pusztán az én gondolataimat követtem. Most azonban sikerült olyan édességet kivenni a sütőből, ami tényleg szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető.

Hozzávalók:

  • 4 db közepes méretű, édes alma
  • 200 g liszt (sütemény- és teljeskiőrlésű liszt keveréke 3:1 arányban)
  • 1 tk sütőpor
  • 3 tojás
  • 150 g nádcukor
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 80 g kókuszolaj
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 mandarin reszelt héja (nem volt otthon citrom, de így talán még finomabb lett)
  • 3-4 ek darált dió
  • 1-2 ek juharszirup

Elkészítés: Egy tálba kimértem a lisztet, a bourbon vaníliás cukrot és a sütőport, jól összekevertem. Egy másik tálba ütöttem a három tojást és a cukrot; habverővel óvatosan elegyítettem, majd hozzáadtam a már könnyen munkálható kókuszolajat; végül a diót és a mandarinhéjat. Újbóli keverés következett. Ezt követően a tojásos masszát a liszthez kevertem. Mivel picit nehezen munkálható volt a tészta, így egy kevés tejet hozzáöntöttem. A kész keveréket egy 22 cm-es sütőformába öntöttem. Az almákat meghámoztam, majd kb. 1*1 cm-es kockákra vágtam. A gyümölcsdarabokat ráborítottam a tésztára, és lenyomkodtam őket, hogy csak a tetejük látszódjon ki. A kockácskák tetejét vékonyan megkentem juharsziruppal. A félkész süteményt 25 percre betettem a 180 °C-ra előmelegített sütőbe.