Almás-mákos süti

almás-mákos süti

Úgy érzem, almából sosem fogunk kifogyni... Őszintén szólva nem rajongok az almás édességekért, de muszáj felhasználnom ilyen módon is azt a töménytelen mennyiségű idaredet, amik hetek óta pihennek a raktárban. Szóval az almát inkább nyersen fogyasztom, de felfedeztem egy receptet, ami az én tetszésemet is elnyerte, nem csak a férjemét. Ezen a recepten módosítottam, így készült el ma is ez a finom; kívül ropogós, belül pihe-puha finomság. Nagyon egyszerű, gyorsan összedobható édességről van szó, így ha épp csak 20-30 percetek van dolgozni valami fincsi sütin, ezt szívből ajánlom.

Itt szeretném Veletek megosztani, hogy mennyire, de mennyire hálás vagyok azért a robotgépért, amit karácsonyra kaptam. Már régebb óta ajánlgatták, hogy jó lenne egy ilyen mindentudó háztartási gépet beszereznem, de úgy voltam vele, eddig is megoldottam máshogy, nincs rá szükségem. Másrészt egy jó fajtának elég húzós ára van. Végülis december vége felé egy olyan lehetőség adódott számunkra, hogy szinte fillérekért (nyilván ez így nem igaz), igen jutányos áron vásárolhattuk meg, amire én is azt mondtam: most vagy soha. Így került a konyhánkba a gyönyörű, meggypiros robotgépem, ami rendkívül jó segítőtársnak bizonyult eddig. Most is nagy hasznát vettem, ugyanis amíg keverte a tésztát, addig foglalkozhattam mással is.

No de, térjünk vissza a receptre, nehogy süti nélkül maradjatok.

Hozzávalók:

  • 170 g vaj
  • 120 g cukor
  • 3 tojás
  • 190 g liszt
  • 120 ml rizstej (lehet tehéntej is)
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 50 g mák
  • 2 ek fahéj
  • 5-6 alma
  • a tetejére: 90 g vaj, 90 g liszt, 50 g cukor (esetleg aprószemű zabpehely)

Elkészítés. A sütőt melegítsd elő 190 °C-ra. A vajat és a cukrot keverd ki habosra, majd egyesével adogasd hozzá a tojásokat; és öntsd hozzá a tejet. Szitáld hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és dolgozd el homogén állagú masszává. Keverd hozzá a fahéjat és a mákot is.

Az almákat hámozd meg és kockázd fel apróbb darabokra. A tészta felét egy sütőpapírral bélelt tortaformában egyenletesen oszlasd el, majd halmozd rá az almát. A tészta másik felét kend rá az almákra. Végül készítsd el a crumble-t a sütire: a vajat kockázd fel, és az ujjaiddal morzsold össze a liszttel és a cukorral - adhatsz hozzá még egy kevés finom szemű zabpelyhet is. Ezt a keveréked szórd rá a sütemény tetejére. Mehet is be sütőbe: kb. 50-60 percre; amíg aranybarnára nem sül a teteje.

Én véletlenül a rozslisztet emeltem le a polcról, amikor a crumble-t készítettem: ha van kedved, kipróbálhatod így is. Finom lett a végeredmény.