Aszaltszilvás-mákos-fokhagymás cipók

Aszalt szilvás, fokhagymás kenyérke

Ahogy korábban Instagramon láthattátok, néhány csodás napot töltöttünk az Őrségben. Természetesen ehhez a vendéglátóink által készített házi reggeli tálak is hozzájárultak - hogy jól indulhasson a nap. Minden reggel - többek között - frissen sült házi kenyeret kaptunk, más-más ízesítéssel. Az első adandó alkalommal rá is kérdeztem a receptre, amit végül nem kaptam meg, viszont a liszt beszerzési helyét igen, ami - a vendéglátónk szerint - a jó kenyér igazi kulcsa. Nem is kellett több, amint hazaértünk, összesen 23 kg liszttel gazdagítottam otthonunkat az Első Pesti Malomból. A sok lisztféle mellett rendeltem egy csomaggal az alakor búzalisztből is, ami gyorsan a kedvencemmé vált. Nektek is ajánlom, ha finom, egészséges házi kenyeret szeretnétek enni. (Bővebb infót itt találtok róla.) Ugyan drágább az átlagnál, viszont maximálisan megéri: ízre és állagra is pompás cipók készültek belőle. Ha kedvet kaptatok, próbáljátok ki ezt a receptet. Én péntek hajnalban sütöttem ki a kis kenyereket: csodás élmény volt ilyen illat- és ízkavalkáddal ébreszteni magamat.

Hozzávalók:

  • 200 g alakor búzaliszt
  • 300 g fehér tönkölybúzaliszt
  • 1-3 tk só ízlés szerint
  • 3 g szárazélesztő
  • 300 ml kézmeleg víz
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek sikér
  • ízesítés: 10-15 szem aszalt szilva félbe vágva, 3-4 ek étkezési mák (nem darálva), 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva
Elkészítés. A vizet és az élesztőt mérd ki a dagasztótálba, majd szitáld rá a fehér tönkölybúzalisztet, és add hozzá az alakort. Erre jöhet a só, a sikér, az olaj. Géppel vagy kézzel szépen dagaszd ki a tésztát - nem baj, ha kicsit ragacsosabb marad az állaga. Meleg helyen keleszd duplájára. Mikor szépen megkelt, felezd meg a tésztát, kicsit lapogasd ki őket téglalap formára, majd tedd rájuk az ízesítéshez szánt hozzávalókat. Formázz belőlük cipókat: a téglalapok hosszabb oldalát hajtsd középre, majd a két keskenyebb végét rá. Ismételgesd néhányszor, közben a kezeddel alakítsd cipó alakúra (Remélem, elég érthetően írtam le... :) ), és helyezd őket kis sütőformákba. Takard le fóliával, majd egy éjszakán keresztül pihentesd a hűtőben. Másnap, mielőtt kisütnéd , fél órát letakarva pihentesd (tetszés szerint vagdald be őket), majd 220 °C-ra előmelegített sütőben süsd őket kb. 30 percig - időnként nézz rájuk, mennyire szépen barnulnak.