Aszalt szilvás sertéskaraj sütőtökkel

Cimkék: 

Az ígéret szép szó, ha betartják... Ahogy végigpörgettem az Instagram képeimet, rájöttem, hogy tartozom Nektek egy recepttel, mégpedig azzal, amit "Pirított mandulával hintett, aszalt szilvás sertéskaraj rozmaringos sütőtökágyon" névre kereszteltem. Ez - ahogy Instán írtam is - örök kedvenc lesz, hiszen nem csak hogy brutálisan finom, de rettenetesen egyszerű elkészíteni. A receptet Bereznay Tamástól csentem - az Egyserpenyős Receptek könyvből, melyet igen nagy becsben őrzök, hiszen karácsonyi ajándékként kaptam a Férjemtől. Szóval egyszer elolvastam a receptet, aztán amikor odakerültem, hogy elkészítem, valami hasonló, de mégis merőben más született. Szerintem sokan vagytok ugyanígy, hogy egy-egy receptre kiindulópontként tekintetek.

Számomra a főzés az alkotásról szól, ahol lehetőség van kibontakozni, kísérletezni, ezért általában nem ragaszkodom ahhoz, hogy pontosan kövessem az utasításokat (kivéve, ha pl. valami nehezebbet készítek, mint pl. az eclaire-t).

Hozzávalók:

  • 8 szelet, enyhén klopfolt sertéskaraj (kb. 2 cm vastag)
  • 1/2 lilahagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek méz
  • 1-2 ek szeletelt mandula
  • 10-15 szem aszalt szilva
  • olívaolaj
  • fűszerek: só, bors, őrölt pirospaprika, friss rozmaring szárak
  • vékonyra szeletelt, hámozott sütőtök

Elkészítés. A serpenyőt enyhén kend ki olajjal, majd az enyhén sózott, borsozott sütőtök szeleteket helyezd el benne, meghintve a vékony karikára vágott hagymával és rozmaringlevelekkel. A karajszeleteket (én az általunk vágott mangalica húsából készítettem: yummy) ízlés szerint fűszerezd és kend meg az áttört fokhagymával, mézzel ízesítsd, majd szépen egyengesd el a sütőtökön. Jöhet rá az aszalt szilva és a mandula. Egy celofánnal fedd le az edényt, és tedd be a 220 °C-ra előmelegített sütőbe: 45 percig lefedve, majd 15-20 percig celofán nélkül süssed. Az utolsó pár percben a friss rozmaringot is tedd rá a hússzeletekre. Bon Appetit!