Aszalt szilvás-zsályás karaj sörben sütve

aszalt szilvás, zsályás karaj

Egyik nap Lila Füge videói között böngésztem, amikor ráakadtam egy spéci receptre: szűzpecsenye zsályával fűszerezve. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én rengeteg inspirációt merítek gasztrovideók és -képek nézegetéséből. Általában megakad a figyelmem egy-egy párosításon, fűszerezésen, vagy főzési technikán stb., és később azt valamilyen módon gyakorlatba ültetem, alkalmazom. Most ez történt a zsályával. Őszintén szólva szerintem még sosem használtam itthon - legfeljebb egyszer -, így alig vártam, hogy alkalomadtán kipróbáljam én magam is. Nem sokkal korábban vettem jó pár féle friss fűszernövényt, amiket gondosan lefagyasztottam a későbbiekre.

A héten éjszaka dolgozom, így számomra kicsit húzós ez a pár nap (szerencsére ritkán kell megbolygatni az életritmusomat). Ezért gondoltam, mindkettőnket megajándékozom valami finomsággal ebédre - ami nekem úgy éjfél körüli időszakra esik ilyenkor. Röviden ez a háttere a mostani receptemnek. Tényleg gyorsan megvan és nagyon finom. Próbáljátok ki Ti is, és ha gondoljátok, osszátok meg az Instagramon, Facebookon is a végeredményt.

Hozzávalók (2 személyre):

  • 6 szelet sertéskaraj
  • 2 szelet füstölt combsonka (helyettesítheted másfajta sonkával is, de a füstöltet ajánlom leginkább)
  • 12 szem aszalt szilva
  • 6 friss zsályalevél - plusz amennyit rá szeretnél tenni a húsokra
  • só, bors, fokhagymagranulátum (vagy frissen zúzott változata)
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 3-4 szál angolzeller
  • 1 kg újburgonya
  • olívaolaj
  • fogpiszkálók (nyugi, ez csak az összetűzéshez kell)
  • 1 dl jó minőségű sör
  • baconszeletek
Elkészítés. A karajszeleteket alaposan klopfold ki, sózd, borsozd és kend át a fokhagymával mindkét oldalukon. Tedd félre, amíg a krumplit odateszed főni. Majd kezdődhet a töltögetés: a karajszeleteket egyesével töltsd meg 2-2 szem aszalt szilvával, 1 zsályalevéllel, kevés póréhagymával és egy kis füstölt sonkával. A férjem inkább a klasszikus verzióhoz ragaszkodik, így neki zsálya és szilva helyett sajttal, sonkával és hagymával töltöttem meg, de belecsempésztem pár levél friss oregánót. Az elkészült töltött húsokat tűzd össze két-két fogpiszkálóval. Tedd félre őket. 
Egy kisebb tepsi alját vékonyan kend ki olívaolajjal, majd helyezd rájuk a zellerszárakat és a póréhagyma leveleit (mivel nem volt szívem kidobni a hagyma végét, így hasznosítottam), illetve a póréhagymakarikákat (még volt a hűtőnkben fél fej vöröshagyma, így azt is hozzáadtam). Ezen a zöldségágyáson helyezd el a karajszeleteket, majd öntsd a tepsi aljába a sört. Fedd le alufóliával a húst, majd tedd be sülni a 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 40 percig süssed lefedve - majd 20-25 percig légkeveréses grillfokozaton folytasd tovább a sütést, immáron alufólia nélkül.
Ha a krumpli már valamelyest puha, tedd őket egy vékonyan olajozott kis tepsibe, takard be őket baconszeletekkel, és tedd be sütőbe a húsok mellé, hogy szépen megpiruljon a külsejük. Jó étvágyat!