Bagel

bagel

Sokan azt mondják, egy lakás szép függönyöktől, kanapéra tett párnáktól, falakon lógó képektől lesz otthonos. Ez mind igaz, de azt gondolom, a sütés épp ennyire fontos ahhoz, hogy egy lakás otthon legyen - különben az IKEA kiállító termei is rendkívül otthonosak... :-) Nem klassz, amikor a sütőből kiáramlik a friss péksütemény, vagy kenyér illata, és szétterjed az egész lakásban? Aztán az általad készített reggelivel lepheted meg családtagjaidat, és persze saját magadat is? Persze, nyilván körülményesebb, időigényesebb, de mindenképp megéri a befektetést. A bagel különösen ilyen!









Nem tudom, mi oknál fogva, de nagyon megszerettem ezeket a bucikat. Jó pár receptet végigböngésztem, míg megtaláltam a számomra megfelelőt - pontosabban összemixeltem kettőt. Az első bageljeim finomak lettek (a receptmix bevált); annyi bökkenő azonban történt, hogy túl pici lyukat fúrtam a tészta közepére, így a végeredmény inkább zsömlére hasonlított. No de, tegnap a barátaink átjöttek vacsorára, és úgy gondoltam, újra nekifutok a bagelkészítésnek, figyelve arra, hogy normális "bagelformákat" kapjak. :-) A bagel mellé készítettem még karfiolkrémet, körözöttet, de a hagyományosabb feltétek is terítékre kerültek: vaj, sajt, sonkák stb.

Hozzávalók:

  • 500 g kenyérliszt és még a dagasztáshoz (fontos, hogy kenyérliszt legyen - megpróbáltam mással, de nem lett jó)
  • 2 tk szárazélesztő / 22 g friss élesztő
  • 150+150 ml langyos víz
  • 1.5 tk só
  • 3 ek nádcukor
  • 1 ek folyékony nádmelasz
  • ha van: 1 ek sikér
  • 1 tojás
  • feltétnek: étkezési mák, szezámmag, napraforgómag, tökmag, só, fokhagyma, őrölt paprika











Elkészítés.Egy kis tálba mérd ki a 150 ml langyos vizet, szórd bele a cukrot és az élesztőt; tedd félre pár percre, hogy az élesztő felfusson. A lisztet, sót, sikért keverd jól össze egy nagy tálban, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket, és a maradék vizet apránként. Kezdd el összegyúrni a hozzávalókat, majd dagaszd körülbelül 10 percig - jó kis karizommunka, mert a tészta állaga viszonylag kemény. Apropó: egy alkalommal megpróbáltam a kenyérsütőgépre bízni a dagasztást, de az eredmény katasztrofális lett: mintha apró nokedlidarabok kerültek volna a sütőtál aljára, úgyhogy az egész katyvasz került a kukába - bánatomra, mert utálok ételt, hozzávalót stb.-t kidobni.

Amikor kész vagy a dagasztással, a tészta tetejét folpack-kal takard be, majd fedd le a tálat egy tiszta konyharuhával, és tedd meleg helyre, hogy a tészta a duplájára keljen - kb. egy óra kell hozzá a nyári melegben. Ha szépen megdagadt, akkor lisztezett felületre borítsd ki, kicsit gyúrd össze, és pihentesd további tíz percig. Közben forralj fel egy fazék (kb. 3 l) vizet a nádmelasszal, és melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra, légkeverés nélkül. A tésztát oszd nyolc egyenlő részre - én mérleget használtam, hogy a lehető legpontosabb legyek. A kis adagokból formázz gombócokat, majd lisztezett ujjal nyomd be a kis labdák közepét, és formázz lyukat. A másik ujjadat is dugd a tésztába, és kezdj el kicsi köröket írni, hogy szép bagelformákat kapjál.

Most jön a kulcs, a fürdetés: a bageleket egyenként úszkáltasd meg a melaszos vízben - oldalanként kb. egy-egy percet számolj. Ezt semmiképpen ne hagyd ki! Hidd el, megéri azt a plusz negyedóra munkát: ugyanis így pár nap után is pihe-puha bageleket ehetsz. Egyszer kíváncsiságból az egyiket fürdetés nélkül sütöttem meg: nap végére kőkeményre száradt a kis buci.

A megfürdetett, ráncos kicsikéket egy enyhén olajozott sütőpapírral bélelt tepsire helyezd el. Figyelj arra, hogy ha egyszer letetted őket, nagyon nehéz lesz elmozdítani őket. A bagelek között hagyj kb. öt cm-t, mert a sütőben tovább fognak dagadni - én négy-öt darabot sütöttem egy tálcán. A tetejüket kend meg egy felvert tojással, majd szórd meg magvakkal, vagy zúzott fokhagymával, vagy reszelt sajttal. Süsd őket kb. 20 percig, amíg szép aranybarna felületük nem lesz. Smacznego!