Borscs leves

Az ősz közeledtével egyre többször kívánkozom a forró, tartalmas levesek után. Egyik kedvenc zöldségem - bármennyire is bizarrul hangzik - a cékla. Rendkívül sokoldalúan használható fel, magas a vitamintartalma és nem utolsó sorban a színe is csodás. Szóval a cékla: egy alkalommal rokonlátogatáson voltunk, ahol a vendéglátónk céklát is aprikált a zöldséglevesbe. Ettől szép rózsaszínes színe lett, és persze csudafinom plusz ízt adott neki. Ezt követően néztem utána, milyen levesekhez passzol még ez a piros kis gumó. Így akadtam rá a borscs levesre. Kezdő háziasszonyként még soha nem hallottam róla, de amint elolvastam a leírást, azonnal tudtam, "ez kell nekem"! Nagyon hálás vagyok a Mindmegette szakácsnőjének, ugyanis csodás ízkombinációjú leves került otthon az asztalra.

Hozzávalók:

  • 40 dkg cékla kockázva
  • 60 dkg marha gulyáshús
  • 20-20 dkg sárgarépa hosszúkásan felaprítva
  • 20 dkg krumpli kockázva
  • 1 fej vöröshagyma aprítva
  • 1 kis konzerv paradicsompüré
  • 1-2 babérlevél
  • késhegynyi őrölt bors
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 citrom leve
  • 1 evőkanál liszt
  • tejföl

Elkészítés: A kockázott marhahúst kb. két liter sós vízben félpuhára főztem - időnként a szürke habréteget leszedtem. Eközben előkészítettem a zöldségeket, majd kevés olajon, a két evőkanálnyi cukorral meghintve, megpirítottam. Hozzáadtam a paradicsompürét, és kevés húslevest hozzáöntve, 20 percen keresztül pároltam. Ezt követően hozzáadtam a húsleveshez, rántást készítettem, és további 20 percet hagytam főni. A főzés végén kis citromlével savanyítottam. A leves forróságát egy kis kanál tejföllel enyhítettem.