Medvehagymás brokkoli krémleves

Pénteken volt egy kis időm sétálgatni, így ellátogattam a Fény utcai piacra. Nagyon régóta terveztem, hogy felfedezem ezt a terepet is, de elég messze lakunk tőle, ezért általában az Újbudai piacon szerzem be a heti zöldség- és gyümölcsadagot, illetve ha szükséges, a húsféléket is. Annyira sok pozitív élménnyel gazdagodtam, hogy úgy gondolom, a jövőben többször fog erre vinni az utam.

Mivel hétvégén elutaztunk, nem csináltam nagybevásárlást, csak éppen az aznapi ebédemhez szükséges alapanyagokat vettem meg: brokkolit, néhány paradicsomot és pár szem retket. Egy rendkívül kedves idős házaspárt ismertem meg, akik a nyugdíjukat termeléssel egészítik ki. Arról beszélgettünk, miért is szeretek sokkal inkább piacra járni, mint nagy bevásárlóközpontokban vásárolni.

Talán a legfontosabb: a személyesség. Sokszor tapasztaltam, hogy az alkalmazott eladók mellőzik a kedvességet; vagy ha a kedvességet nem is, de érződik, nincs benne a szívük a kereskedésben. A kistermelőkkel el lehet beszélgetni, és hamar kiderül, milyen szenvedéllyel végzik a munkájukat. Legalábbis eddig ezt tapasztaltam. A másik, számomra igen fontos szempont, hogy a hazai kistermelőket támogathatom a vásárlásommal: úgy, mint itt is. Ez, bármennyire is elcsépelten hangozhat, nagyon fontos és számunkra is sokkal előnyösebb az egészségünk szempontjából.

No de, a kistermelők iránti elkötelezettségemről szóló monológ helyett váltsunk vissza a lényegre: arra, mi lett a brokkoliból. Néhány nappal korábban vettem egy csokor friss medvehagymát, amit már illet felhasználnom, szóval gondoltam egyet, és készítettem egy finom krémlevest. Ezúttal fekete himalája sóval ízesítettem, aminek enyhén füstös, kénes aromája van, és - mint kiderült - remekül passzolt a leves ízvilágához.

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek olívaolaj
  • 1 dl (laktózmentes) tejszín
  • 2-3 csipet fekete himalája só (szemes)

Elkészítés.A brokkolit szedd rózsáira. Az olajat egy vastag falú edényben hevítsd fel, majd tedd bele a zúzott fokhagymagerezdeket. Egy-két perc elteltével add hozzá a brokkolit és kevés vízzel párold puhára - szórd hozzá a sót is. Amikor már kellően puha, keverd hozzá az apróra vágott medvehagymát is. Néhány perc elteltével öntsd hozzá a tejszínt, és alaposan turmixold össze. Ebből a mennyiségből kb. két adag leves készül el.