Cseresznyés-kardamomos pite

cseresznyés pite

 

Nemrég láthattátok az Instagramon a cseresznyés pitémről készített fényképet. Kaptunk ajándékba egy jó adag cseresznyét: finom, apró szemű, saját termés. Bekerült a hűtőnkbe, de a napi teendők során szépen elfelejtettük, és csak néhány nappal később kaptam észbe, hogy valami sütit kéne belőle csinálni, különben kárba vész. A hűtő még rejtett egy adag krémtúrót, aminek a lejárati dátuma vészesen közeledett... Így gondoltam, sütök egy túrós-cseresznyés pitét mandulával megszórva és kardamommal ízesítve. Kicsit "mindent bele" receptnek tűnhet, de a végeredmény nagyon finom lett, és pillanatok alatt elfogyott. Különösen tetszett a cseresznye és a kardamom párosítása: nyárra kiváló ízkombináció.

Hozzávalók:

  • 200 g cseresznye kimagozva - nem mértem le, de kb. ennyi lehetett :-)
  • 100 g süteményliszt átszitálva
  • 250 g krémtúró (nem reklám céljából, de én az aldis, laktózmentes verziót nagyon szeretem)
  • 4 tojás
  • 150 g nádcukor
  • 1 tk kardamomkivonat (vagy 1/2 tk őrölt kardamom)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • szeletelt mandula (elhagyható)

Elkészítés.A tojást habverővel verd fel a csipet sóval kb. öt percen keresztül. Add hozzá a cukrot, és keverd további két-három percig. Jöhetnek a kivonatok (vanília, kardamom), majd a krémtúró. Keverd homogén állagúra, majd szitáld bele a lisztet a szódabikarbónával. Egy piteformát alaposan vajazz ki, majd öntsd bele a tésztát. Végül dobáld rá a cseresznyét, hintsd meg alaposan mandulával. Irány a 170°C-ra előmelegített sütő. Akkor van kész, ha már szépen pirul a süti felszíne.

Megjegyzés. Ha kicsit "könnyedebb tésztát" szeretnél, akkor hagyd el a túrót, és használj 20-50 grammal több lisztet.