Csirkemell pörkölt spatzle-val

Csirkemell pörkölt

Az ősszel a férjemmel és a szüleivel Ausztriában töltöttünk egy hetet. A vendéglátónk Júlia néni és családja voltak. Igazi ajándékot jelentett számomra, hogy élete végén én is megismerhettem ezt a kedves, kitartó, örökké vidám és aktív hölgyet. Az ott eltöltött napok során szerzett élményeket hosszú lenne itt leírni (talán egy utazós blogban :-) ), de az osztrákok egyik nemzeti ételével kapcsolatos kis intermezzót röviden megosztom Veletek.

A férjem igencsak szeret biciklizni, így az ausztriai napok sem telhettek el úgy, hogy ne kerekeztünk volna egyet. Őszintén mondom, megérte! Olyan meseszép útvonalon haladtunk végig, hogy alig tudtam figyelni a tekerésre, egyfolytában a tájban gyönyörködtem. Egyik nap Innsbruckba vezetett az utunk, ahol farkaséhesen kutattunk egy olyan étterem után, ahol tradicionális spatzle-t (sváb galuskát) lehet enni. A fő utca telis-tele volt japán és olasz éttermekkel, azonban sehol nem találtunk az étlapon "spaclit". Végül korgó gyomorral ráakadtunk egy fogadóra, ahol a tányérunkra egy-egy nagy adag sajtos-sonkás galuskát kaptunk.

Nemrégiben egy üzletben bóklásztam, ahol ráakadtam a tésztafélék között a spatzle-re (Armbruster Bauern Spatzle) is. Gyorsan lekaptam egyet a polcról, hazavittem, és hetekig ott pihent a szekrényünkben. Aztán a tegnapi nap eszembe jutott, hogy ideje lenne már egy finom kis tejfölös pörköltöt enni vacsorára. Hmmm... Mivel is lehetne elfogyasztani? Hát, ott a spatzle - jutott eszembe. Így vacsiztunk tejfölös csirkemell pörköltet "spaclival".

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 konzerv sűrített paradicsom
  • 2-3 ek sült paprikakrém
  • 1 ek pirosarany
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 dl fehérbor
  • 10 szem aszalt paradicsom
  • fűszerek: bors, borsikafű, metélőhagyma, petrezselyem, pirospaprika, só

Elkészítés: A hagymát felaprítottam, majd egy kevés sertészsíron zsírjára pirítottam. Hozzáadtam a fokhagymát és az apró kockákra vágott, borssal és sóval fűszerezett csirkemellet. Mikor már kezdett fehéredni, hozzáöntöttem a fehérbort, és lefedett serpenyőben pároltam. Kb. 10 perc után az aprított paradicsom-paprika páros és a fűszerek kerültek a húshoz - alaposan összekevertem őket. Amikor a zöldségek már megpuhultak, a sűrített paradicsom és a paprikakrém, illetve a pirosarany tette ízesebbé a főztömet. Legvégül a szintén apró darabkákra vágott aszalt paradicsomot tettem a pörköltbe. Házi pirított paprikás szalonnával meghintve tálaltam - természetesen a spatzle társaságában.