{Chocolate Chip Cookies} Csokis keksz
Egy kedves kettlebelles bajtársam megajándékozott egy jó adag kanadai csokichipsszel és mellékelt hozzá két receptet is. Alig vártam, hogy elkészíthessem a házi készítésű chocolate cookie-kat. Tudjátok, a boltokban is lehet kapni - méregdrágán és elképesztően száraz kivitelben. Nos, ez - ha nem is a legolcsóbb nyalánkságok közé tartozik, de a bolti mennyiség sokszorosát gyárthatod le. Emellett az ízvilága merőben más az áruházi polcokról lekapott kekszekhez képest. Sokkal-sokkal-sokkal finomabb, ráadásul az elkészítése is pofon egyszerű. Ez egyébként nem teljesen a kapott recept alapján készült, azonban az íze pompás - legalábbis igen hamar elfogyott. Kb. negyven közepes méretű keksz született a keverékből.
Hozzávalók:
Az eredeti recept mértékegységeit követtem: (cup: bögre; teaspoon: teáskanál)
- 3 bögre finomliszt
- 2 bögre csokichips (helyettesíthető: apró kockákra vágott étcsokival)
- 1 bögre apróra vágott dió
- 1 bögre olvasztott vaj
- 2/3 bögre nádcukor
- 1 bögre nádmelasz (hmmm... az illata: fenséges)
- 2 tojás
- 1 vaníliarúd magjai
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
Elkészítés. Melegítsd elő a sütőt 175-180 °C-ra. Az olvasztott vajat habverővel a legalacsonyabb fokozaton keverd el a nádcukorral; majd keverd hozzá a melaszt is. A tojásokat egyenként add hozzá a keverékhez. Végül a vaníliát is add hozzá. A lisztben vegyítsd el a szódabikarbónát a sóval: majd ezt apránként adagold a vajas mixhez. Végül keverd el a masszában a diót és a csokit is. A végén már nagyon nehéz lesz keverned, de azt a kis izommunkát igazán megéri! :-)
A tepsire teríts ki sütőpapírt, majd egy evőkanállal adagold a tésztát a tálcára. Nem kell formázgatnod, sütés közben szétlapul - bevallom, én picit formázgattam rajta; de igazából nem szükséges. Ezek a kis keksztallérok csúnyácskán is nagy kincsek. :-) Süsd őket 8-10 percig - amikor már a szélük pirulni, a felszínük enyhén repedezni kezd, kapd ki őket a forróságból, várj pár percet, és már el is kezdheted őket kóstolgatni. Vigyázat: nehéz leállni! :-)
A képeken a nagyon kedves, ausztriai vendéglátónktól, Júlia nénitől megörökölt kávéskészlet részeit láthatjátok. Számunkra ez igen kedves emlék; amellett, hogy csodásan mutat a nappalinkban - no meg a fényképeken is. :-)
(Note: for the English version scroll down)
ENGLISH VERSION:
One of my kind fellow mates from Kettlebell classes presented me a huge bag of chocolate chip - originally from Canada - and also shared with me a really authentic American recipe of Chocolate Chip Cookies. I was looking forward to bake these goods - because their taste is sooo incredible - I mean incredibly delicious and super-sweet. Probably you know, it can be bought in the supermarkets as well - but their taste is quite different and their texture is much drier than the home-baked cookies. It is a superhero between the cookies and hey... You can do it within less then half an hour!
Ingredients:
- 3 cups of all-pourpose flour
- 1 cup melted butter
- 2/3 cup cane sugar
- 1 cup cane molasses (hmmm... it's smell is fabolous)
- 2 cups chocolate chips (it can be substituted with chocolate cut into little pieces)
- 1 cup walnuts - roughly cut
- 2 eggs
- 1 vanilla's beans
- 1 tsp sodium bicarbonate
- 1/2 tsp salt
Directions. Preheat the oven to 175-180 °C. Melt the butter and with a hand mixer gradually mix with the sugar and molasses. Add the eggs one at a time to the mixture. Finally add the vanilla beans as well. Mix them well to get a homogeneus mixture. In a different dish mix the flour with the sodium bicarbonate and the salt - after that add it gradually to the buttery mixture. Last but not least add the walnuts and chocolate chips. Mix them well again - it must be hard to mix. But the cookies are worthy to work hard for them... :-)
Cover the baking pan with baking sheet and with a tablespoon drop little pieces on it from the batter. It isn't necessary to shape them with your fingers - they will be extend by their own. Bake them about 8-10 minutes; let them cool a bit and taste these tasty cookies!
On the photos you can see some pieces of a coffee set inherited from our super sweet host in Austria. It is a really kind memory from her!