Dán vajas keksz

dán vajas keksz

Közel egy hónapja nem került fel újabb recept a Római köményre, pedig a háttérben komoly munkálatok zajlottak a konyhánkban. Bocsánatkérésem jeléül fogadjátok tőlem az egyik kedvenc édességem, a dán vajas keksz receptjét. Nem rajongok a "száraz" édességekért, de a vajas keksz csodás kis kiegészítője egy jó kávézásnak, teázásnak. A sütés során olyan aroma lengte körbe a lakást, amit semmilyen más sütemény sütése nem tud pótolni.

Az eredeti receptet kicsit felturbóztam - ha igazán finom ízélményre vágytok, nyomjatok a kekszek közepébe egy-egy darab makadámiadiót. Ugyan nem a legolcsóbb csemege, de a vajas keksz különleges textúrájához tökéletesen passzol.

Hozzávalók:

  • 250 g finomliszt
  • 175 g nádcukor
  • 200 g márkázott vaj
  • 1 tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • ízesítéshez: kókuszreszelék, makadámia dió (és ami szimpatikus)

Elkészítés. A megolvasztott vajat, a cukrot, a vanília kivonatot és a tojást keverjük össze homogén állagúra, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Az összegyúrt tészta kissé ragadós lehet - ez nem baj; arra figyeljünk, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát. Egy részébe keverhetünk kókuszreszeléket, ha szeretjük az ízét. A tésztát tekerjük be fóliával, és pihentessük a hűtőben egy-két órán keresztül. Ekkor lisztezett felüleletn nyújtsuk ki kb fél cm vastagra, és szaggassuk ki a kívánt formákat - a közepükbe nyomkodjunk makadámiadiót. Egy tepsit fedjünk le sütőpapírral, majd helyezzük rá a kis alakzatokat 4 cm távolságra egymástól. Süssük őket kb 6 percen keresztül a 200 °C-ra előmelegített sütőben. Kellemes sütögetést!