Epres-rebarbarás pite

epres-rebarbarbarás pite

Még sosem vettem rebarbarát - és talán nem is kóstoltam korábban. Idén alig vártam, hogy elkezdődjön a rebarbara-szezon. És vééégre! Elsőre biztosra mentem, így pitetölteléknek készítettem el. A különlegességét a fehérbor adja - amúgy nem tudom eldönteni, mennyire erőteljes az íze benne. Döntsétek el Ti, ha elkészítitek. A pite tésztája egyébként még sokkal jobb lett, mint a kardamomos-almás verziónál - lehet amiatt, mert most több órán keresztül állt a tészta a hűtőben; illetve picivel kevesebb vajat tettem bele, így porhanyósabb lett.

Hozzávalók:

  • 200 g vaj
  • 300 g fehér tönkölybúzaliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 ek jéghideg víz
  • 50 g eritrit a tésztához, 100 g a töltelékhez
  • 2 ek joghurt
  • 1 tojás, 1 tojás sárgája
  • 3-4 ek zabpehely
  • 500 g eper, 4 szál rebarbara
Elkészítés. Először a tésztát készítsd el, mivel ennek jó, ha pihen egyet a hűtőben. Biztosan sokan tudjátok: a jó pitetészta hideg alapanyagokból készül, ezzel segítve, hogy roppanós, porhanyós tésztát kapjunk - nem biztos, hogy a megfelelő szavakat használom, de sejtitek, mire gondolok. Egy nagy tálba mérd ki a lisztet, elegyítsd a sóval, sütőporral, eritrittel. A vajat kockázd fel, és morzsold el a lisztes keverékkel; jöhet hozzá a szintén hideg tojás és a joghurt, majd az egészet gyúrd homogén masszává - én előtte hideg vízzel átöblítettem a kezemet, és néha a tésztagyúrás közben is megismételtem. Emellett add hozzá a jéghideg vizet is. A tésztát válaszd két egyenlő részre, és mindkettőt formázd lapított gömbalakra - később könnyebb lesz nyújtani. Mindkét adagot folpackkal csomagold be, és tedd a hűtőbe. Mialatt élvezi a hűvöset, készítsd el a tölteléket.
Az epreket csumázd ki, és vágd őket négy részre. A rebarbarának a levelét vágd le, húzd le a héját, majd kb. 1,5 cm hosszú darabokra vágd fel, és párold meg kevés fehérborral - de figyelj arra, hogy ne főjjön szét. Keverd össze finoman az epret és a rebarbarát az édesítővel és zabpehellyel.
Amikor a pitetészta eleget hűlt, nyújtsd ki az alsó résznek valót, tegyed a pitetálba, majd szórd meg zabpehellyel. Ebbe kanalazd bele a tölteléket, majd készítsd el a pite felső részét is: formázz kedvedre. A tetejét kend le felvert tojássárgájával. 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd aranybarnára.