Epres túrótorta (Victoria Sponge Cake változata)

 

Őszintén szólva a húsvéttal kapcsolatban nekem vegyes érzéseim vannak. Szeretem is ezt az ünnepet, de amivé vált, azt kevésbé. Ez az ünnep Jézus Krisztus halálára és feltámadására, vagyis az emberiség megváltására kellene hogy emlékeztessen bennünket - hiszen végülis rólunk szól. Az bánt, hogy ezt a megemlékezést igyekszik elfeledtetni velünk a nyuszi, a tojásfestés és minden más, amit a húsvéthoz kapcsoltak. Ezek is kedves dolgok, és egyáltalán nem vagyok ellene, viszont remélem, sokakban felmerül a kérdés: mit is ünneplünk igazából húsvétkor, és ennek tényleges tartalmán el is gondolkodnak.

Egy kis kitérő után szeretnék visszatérni a blog eredeti témájához: az itthoni finomságokhoz. Természetesen én is nagyon szeretek ünnepek alkalmával még többet ügyködni a kis 'laboratóriumomban': sütni, sütni és sütni. Most desszert gyanánt epres túrótortát készítettem, temérdek sok tejszínhabbal. Nagyon régóta terveztem, hogy elkészítem az angolok egyik klasszikusnak számító süteményét: a Victora sponge cake-et. Az eper és a tejszínhab kombója számomra egy megunhatatlan párosítás. Szóval kiindulási alapként ennek a receptnek a piskótáját sütöttem meg.

Nem tudom, Ti hogy szoktatok sütni, de én általában elolvasok három-négy receptet, és abból ötletelek ki egy ötödiket. Általában apró dolgokon változtatok, de ezek a végeredményt befolyásolják. Így történt ez most is - egyébként bámulatos, hogy mennyiféle "original Victoria sponge cake" kering a neten, és mindegyik különbözik egymástól. Olvassátok az én verziómat:

Hozzávalók:

  • 200 g liszt átszitálva
  • 200 g vaj
  • 80 g eritrit, 80 g nádcukor
  • 2 cs bourbon vaníliás cukor (sajnos a kivonatom épp elfogyott)
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • 4 tojás
  • 2 ek tej
  • A töltelékhez: 1 ek eperlekvár (elhagyható), 3-400 g eper (fagyasztott is jó), 125 g krémes állagú túró, 330 ml tejszín, 1 ek porcukor

Elkészítés.A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra (alul-felül sütés, légkeverés nélkül; a sütő középső szintjén). A szobahőmérsékletű vajat a cukorral keverd habosra (robotgéppel), majd egyesével add hozzá a tojásokat. Figyelj arra, hogy alaposan elkeveredjenek a cukros vajjal. A lisztet keverd össze a reszelt citromhéjjal, a szódabikarbónával és a sütőporral, majd három adagban egy spatulával keverd hozzá a vajas masszához. Addig kavargasd óvatosan, míg a tészta homogén állagú nem lesz.

Egy 22 cm átmérőjű tortaformát bélelj ki sütőpapírral, majd egyenletesen oszlasd el benne a keveréket. Mehet is be a sütőbe kb. 25-30 percre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. Tűpróbával ellenőrizd. Mikor kész van, a sütőből kivéve, kb. 5 percet pihentesd a formában, majd teljesen hűtsd ki a piskótát egy rácson.

Amíg hűl, készítsd el a krémet: a tejszínhabot 1 ek porcukorral (és esetleg egy csomag habfixálóval) verd kemény habbá. Kb. 200 g epret felezz meg, 100 g-ot pedig vágj apró darabokra. A darabolt epret keverd össze a túróval és egy kevéske porcukorral.

A kihűlt piskótát vágd kétfelé. Az alsó rész tetejét kend meg vékonyan eperlekvárral, majd a túrókrémmel, végül pakolgasd rá köralakban a félbevágott epreket, hogy teljesen befedjék a felszínét. Erre jöhet a tejszínhab, kb. 2-3 cm vastagon, majd tedd rá a torta tetejét, és azt is burkold be tejszínhabbal, és végül díszítsd a tortát eperrel. Édes sütögetést!

Egyébként ez a hétvége arról szólt, hogy felhasználjam a felhalmozott élelmiszereket, amik a fagyasztóban, konyhaszekrényben lapultak. Így sikerült elkerülnöm a hosszú hétvége előtti tolongást a bevásárlóközpontokban, piacokon. Másrészt nemrég láttam egy filmet az élelmiszerpazarlásról, és rettenetesen megrázott: eddig sem szerettem ételt kidobni, de ez a kis ébresztő még inkább ösztönöz, hogy sokkal jobban becsüljük meg az élelmet; azt, amink van.