Fahéjas kalács

fahéjas kalács

A húsvét közeledtével egyre többet gondolkodom azon, mi kerüljön az asztalra. Ekkor átalában az is eszembe jut, méltatlanul elfeledkezünk arról, ezeken a napokon miről és kiről illene megemlékeznünk. Ebben az esetben nem a nyuszikra, hímes tojásokra, locsolkodásra gondolok. Legalább egy pillanat erejéig eszünkbe juthatna, a húsvéttal valójában Jézus Krisztus halálát és feltámadását, azaz az emberiség megváltását ünnepeljük. 

Amellett, hogy igyekszünk méltó módon megemlékezni a Megváltóról, természetesen a menüsort is az ünnepi hangulathoz igazítom - a férjem jóváhagyásával. :-) Már régóta terveztem valamiféle kalácsot sütni, ugyanakkor egy jó ideje próbáltam beiktatni a svéd fahéjas csigák reprodukálását is. Ezúttal a két kívánságot összehoztam, így most hétvégén - "előünneplés" gyanánt - fahéjas-kardamomos kalácsot sütöttem. A reggeli kávéhoz, vagy délutáni desszertnek is kiváló!

Hozzávalók:

  • 460 g liszt
  • 60 g vaj
  • 240 ml tej
  • 2 tojás
  • 7 g instant élesztő
  • 1-1 tk fahéj, kardamom, narancshéj
  • 50 g cukor (xilit)
  • egy csipet só
  • a töltelékhez: 100 g cukor (xilit), 50 g vaj, 4 tk fahéj, 1-1 tk narancshéj és kardamom
  • szeletelt mandula

Elkészítés. A tejet kicsit felmelegítjük, majd az élesztőt a cukorral együtt elkeverjük benne. A lisztet tálba mérjük, és hozzáöntjük az élesztős, cukros tejet, a tojást és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát - ebben jó szolgálatot tett a kenyérsütőgépünk, mivel a lakásban már elég hideg van ahhoz, hogy egy óra alatt megkeljen a tészta. A töltelékhez megolvasztjuk a vajat, majd elvegyítjük benne a cukrot és a fűszereket. Amikor megkelt a tészta, téglalap alakúra nyújtjuk (kb. fél cm vastagra), középen kettévágjuk, és az egyik oldalukat teljesen bekenjük a fahéjas krémmel. Két tekercset csinálunk belőlük, amiket egybefonunk, majd egy koszorú alakzatot formázunk. A tetejét megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk a mandulával. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. harminc percig sütjük alul-felül sütő programon - a légkeverést a második negyedórában kapcsoltam be. Illatokban gazdag sütögetést!