Falafel golyók

A hétvégén áthívtuk a barátainkat, hogy egy délutánt együtt tölthessünk. A férjem régóta mondogatta, hogy csináljak egyszer falafelt. Arra gondoltam, most jött el az alkalom, hogy felfedezzem a falafelkészítés rejtelmeit. Így - egyebek mellett - egy jó adag falafellel vendégeltük meg régen látott barátainkat. Az eredményen még lehet javítani, de ahhoz képest, hogy elsőre veselkedtem neki, egész jól sikerült. Az iránymutatást az Apróséf szakácsa szolgáltatta, azonban egy csöppet változtattam az ott leírtakon. Emellett elolvastam pár külföldi ajánlatot is, de nem találtam olyat, ami drasztikusan eltérne az itt leírtaktól. 

Hozzávalók:

  • 500 gramm csicseriborsó (nem konzerv)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 20 gramm petrezselyem
  • 2 evőkanál római kömény
  • 0,25 teáskanál koriander
  • 0,25 teáskanál őrölt paprika
  • 0,25 teáskanál fekete bors
  • 0,25 teáskanál majoranna
  • 0,25 teáskanál szegfűszeg
  • 0,25 teáskanál csili 
  • 0,5 evőkanál só
  • 0,5 fej vöröshagyma
  • 0,5 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés: A csicseriborsót két nappal a találkozó előtt beáztattam - szinte kigurultak a tálból a borsószemek, annyira megdagadtak. :-) 24 órával előtte pedig aprítógéppel szemcsés masszát csináltam a kis bogyókból. Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de a külföldi recepteknél olyan egyszerű elolvasni, hogy "rakd bele a hozzávalókat a >food processor<-ba, mixeld össze az alapanyagokat, és kész is a massza...". Nekem nem ment ennyire könnyedén - persze a gépem sem valami nagy teljesítményű... Első körben a szemcsés masszám inkább hasonlított egy halom apró kavicsokból álló kupacra. Meg is ijedtem, hogy ebből aztán sosem lesz olyan massza, amiből kis golyókat tudnék gyúrni. Ezen a botmixer segített. Jó alaposan összemixeltem a beáztatott csicseriborsót. Persze időben ez elég sokáig tartott...

No, mikor végülis a massza kész lett, hozzáadtam a fűszereket - és a szódabikarbónát is, amit Apróséf szerint csak sütés előtt kellett volna.  Némi hozzávaló hiányzott a konyhámból, így szegfűszeg helyett szerecsendió; vöröshagyma helyett újhagyma került a keverékbe. A rómaikömény és a koriander nekem nem volt gyárilag leőrölve, így én egészben tettem bele a keverékbe, és az aprító segítségével őröltem meg a szemeket. A kész kutyulékot egy napig érleltem a hűtőben. Az összejövetel napján pedig kis golyóbisokat gyúrtam belőle. Nekem 40 db, elég nagy méretű golyót sikerült csinálnom. Eközben az olajat jól felhevítettem, és megkezdtem a sütést. Pár perc elég ahhoz, hogy a mini gombócok szép aranybarnára piruljanak. 

Jó tanács, hogy frissen fogyasszuk. A serpenyőből kivéve még tökéletes volt a falafelgolyók állaga: kívül roppanós, belül puha, omlós; azonban mire a vendégeink megérkeztek, eléggé kiszáradtak... Mindent összevetve sikerként értékelem az első falafelkísérletemet. A visszajelzések alapján éppen olyan volt, mint amit a kebabosoknál kaphatunk - fűszerezésben lehettem volna bátrabb. Majd legközelebb. ;-)