{Korvapuusti} finn fahéjas csiga

{Korvapuusti} Finn fahéjas csiga

Szép jó reggelt Minden kedves errejárónak! A tegnapi nap gyönyörű hóesésre ébredtünk, így éppen ideális volt az idő arra, hogy finn fahéjas csigát süssek. Sokszor említettem, mennyire vonz a skandináv recept-repertoár. Ezt a leírást egy nagyon klassz blogon találtam, amit inspiráció gyanánt gyakran böngészek. Ha időtök engedi, látogassátok meg a My Blue & White Kitchen szerzőjének oldalát. Fantasztikusak a képei és ízletes, klasszikus skandináv fogásokat találtok a leányzó blogján.

Szuper volt ma úgy ébredni, hogy tudtam, házi készítésű, finom fahéjas csiga kerül a tányérunkra reggeli gyanánt. Egy bögre forró kakaóval ideális napindító lehet. No, nem is szaporítom tovább a szót, íme a recept, amit követve Ti is elkészíthetitek ezt a finomságot.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt - az eredeti verzió kenyérlisztet javasol; én abból éppen kifogytam, így kelt tésztákhoz való liszttel készítettem
  • 25 g friss élesztő - lehet instanttal is, de így azért mégis jobb szerintem
  • 100 g nádcukor
  • 1 csipet só
  • 1 ek kardamom - a frissen őrölt vagy az esszencia a legjobb választás
  • 2 tojás - ebből egy a fényezéshez
  • 2,5 dl langymeleg tej
  • 85 g vaj
  • a töltelékhez: 75 g vaj, édesszáj szerint porcukor; illetve 1-2 ek fahéj és kardamom keveréke - ha azt szereted, hogy a csigában bőven van töltelék, növeld a kedved szerint a mennyiséget

Elkészítés: Mielőtt nekikezdenél a sütésnek ügyelj arra, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen. Az élesztőt morzsold apró darabokra és egy kevés meleg tejjel alaposan kavard össze, hogy az élesztő teljesen feloldódjon - instant élesztő esetén ez nem szükséges. Ezután öntsd hozzá az összes tejet. A cukrot egy felvert tojással, a felolvasztott vajjal és a fűszerekkel jól mixeld össze, majd öntsd a tejes élesztőhöz. Ismételten keverd homogén állagúvá minden összetevőt. Végül a lisztet egyharmadnyi adagonként öntsd a keverőtálba. Dolgozd össze a tésztát: akkor jó, ha már szépen elválik a tál falától és a kezedtől. Figyelj arra, hogy ne dolgozd túl a tésztát, mert akkor nem lesz pihepuha állagú a csiga. (Betartottam ezt az utasítását, és nem bántam meg, tényleg szuper lett a végeredmény.) A dagasztást követően a tésztát konyharuhával letakarva tedd meleg helyre, hogy a duplájára keljen - ez kb. egy óra várakozást igényel. Én két óra múlva tudtam a sütésnek nekikezdeni; ez nem probléma.

Amikor a tészta szépen "meghízott", egy lisztezett deszkán nyújtsd ki kb. 1/2 cm vastagra - igazából nem mértem le... A töltelék elkészítéséhez olvaszd fel a vajat, majd keverd össze a porcukorral és a fűszerekkel. Egy spatula segítségével egyenletesen oszlasd el a keveréket a kinyújtott tésztán, majd csavard fel, mint egy szőnyeget. A csigák megformázásához "ezerféle" variációt, ötletet láttam, viszont ebben az esetben követtem az eredeti receptet. A rúdból vágj ki kb. 5 cm hosszú trapézalakokat (ha netán matematikusok olvassák, nézzék el az esetleges pontatlanságokat). A képen láthatod, hogyan is kell elképzelni a műveletet. 

Mikor ezzel végeztél, válaszd külön a csigákat. Egyenként, a mutatóujjaddal nyomkodd be őket középen, hogy a képen látható formára alakítsd a kis péksütiket. Ha minddel elkészültél, helyezd őket egy sütőpapírral letakart tepsire, kend meg a tetejüket egy felvert tojással, és tedd őket a 200 °C-ra előmelegített sütőbe (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül) kb. 10 percre - gyakran figyeljed: amikor már pirul a csigák széle, kiveheted a sütiket a forróságból.

A recept szerint - sütés előtt - jégcukorral érdemes dekorálni a csigákat. Ezt sajnos ki kellett hagynom, mivel a környékünkön levő boltok egyikében sem lehetett jégcukrot kapni. Így porcukorral felvertem egy tojásfehérjét, majd egy nyomó segítségével csíkokat húztam a teljesen kihűlt péksütikre.