Graham kenyér

graham kenyér

Vasárnap egy nagyszerű délutánt töltöttünk el négyesben: a férjem és az anyukáink. Míg mi sétálgattunk, cukrászdáztunk, a kenyértészta otthon érlelődött, hogy másnap szuper finom, egészséges reggeli alapnak szolgálhasson. Az utóbbi időben rengeteg You Tube videót, cikket olvastam kenyérkészítéssel kapcsolatban, hogy fejlődjek ezen a területen. Nem tudom, miért, de a kelt tészták felé nagyon húz a szívem: kicsit újraélem a gyerekkoromat, miközben dolgozom velük. Az eddig hallottakat, látottakat ötvöztem ebben a receptben: még további fejlesztésre szorul, viszont őszintén állíthatom, így is nagyon finom, ízes lett a végeredmény. Megér minden fáradtságot, belefektetett időt és energiát. Ráérősebb hétvégéken próbáljátok ki Ti is. Mondjuk a következőn...

Hozzávalók:

  • 250 g fehér tönkölybúza liszt
  • 250 g graham liszt
  • 1 1/2 tk instant élesztő
  • 300 ml langymeleg víz
  • 1 ek méz
  • 3 tk só
  • 3-4 ek olaj
  • 1 ek sikér

Elkészítés.Az élesztőt futtasd fel a langymeleg vízben, és keverd el benne a mézet is. Add hozzá a liszteket, rá a sót, olajat és a sikért. Kézzel vagy géppel dagaszd be a kenyeret. Ezt kb. óránként ismételd meg, háromszor - a harmadik után három-öt órán át hagyd pihenni konyharuhával fedett kelesztőtálban. A második-harmadik dagasztásnál nedves kézzel nyúlj a tésztához, így nem fog az ujjaidra tapadni: és csak lágyan gyúrd át. A kelesztési idő végén formázz belőle cipót, vágd meg a tetejét. Konyharuhával takard le, amíg a sütő felmelegszik 230-240 °C-ra. Amikor bekapcsolod a sütőt, tegyél a sütő aljára egy tepsi forró vizet, hogy megfelelően párás legyen a környezet, amiben sül a kenyered - így ropogósabb lesz a héja. Ne ijedj meg a magas hőmérséklettől: a vastagabb héjnak köszönhetően tovább marad puha a kenyérbél. Amikor a sütő elérte a kívánt hőmérsékletet, óvatosan nyisd ki az ajtaját (vigyázz a kicsapódó gőzre!), és a vízzel átkent kenyeredet egy sütőpapírral takart tepsin told be - a tepsidet fordítva használd ebben az esetben; a kenyeret pedig a sütő belsejébe toljad, hogy egyenletesebben süljön át.

Amit én hibáztam - igazából nem hiba, csak megváltoztatja a kenyér állagát. A kenyér formázásánál én elég "agresszív" voltam, így sok levegőt kinyomtam a tésztából. Így is szépen megkelt, és tartotta a formáját, de egy csöppet tömörebb lett, mintha lágyan kialakítom a kenyér végső alakját.