Karalábé leves

Karalábé leves

Elérkezett a tavasz, így gondoltam, ideje lenne egy finom karalábélevest készíteni: természetesen más zöldségekkel felturbózva. A hozzávalókat úgy válogattam össze, hogy csak fehér és zöld színű zöldségek kerüljenek a levesbe. Számomra ez a tavaszt jelképezi: az üde zöld és a fehér a tavaszi időszak kezdetét jelzi, éppen úgy, mint a a hóvirágnak színei. Nem csodálatos - lehet, ez kicsit szentimentálisan hangzik -, hogy a tavasz hírnöke éppen abból a két színből áll, ami a tél és a tavasz közötti átmenet ideális párosa? No de, térjünk a lényegre! Itt a recept, ami egészséges, finom és zöld-fehér.

Hozzávalók:

  • 2 karalábé
  • 3 szár angolzeller
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 1/2 zellergumó
  • 1 ek olívaolaj
  • 200 ml tejszín
  •  húsleves alaplé
  • fűszerek: fehérbors, fokhagymapor, kakukkfű, medve- és metélőhagyma; egy csokor petrezselyem, fél marok a szárzeller leveléből

Elkészítés.A zöldségeket készítsd elő: a tisztítás, mosás után vágd őket apróbb kockákra, karikára, darabkákra. :-) A póréhagymát egy evőkanál olajon párold meg, majd önts hozzá kb. másfél liter forró vizet. A zöldségeket tegyed az edénybe, majd a szárított fűszerekkel teli teatojást helyezd a készülő levesbe. A leveskockákat is add hozzá a többiekhez. Amikor már a zöldségek félig megpuhultak, az aprított petrezselyem- és zellercsokrot keverd a levesbe. A főzés végéhez közeledve jöhet a tejszín, várd meg, amíg újraforr a leves; és kész is a finom tavaszváró leves. :-)