Kardamomos almáspite

almás pite kardamommal

Megint egy almás süti: az egyik kedvenc fúszeremmel, kardamommal megspékelve. Azt hiszem, nyithatnánk egy almanagykereskedést, még mindig annyi pirosló jonagold van a raktárban. Szóval, ha már elborítanak minket az almák, gondoltam, megint sütök egy kis finomságot estére. Viszonylag hamar elkészül, nagyon finom, és ez a fajta egy egészséges verzió, úgyhogy nyugodt szívvel fogyaszthatjátok, ha nem vagytok gluténérzékenyek.

Egyébként még mielőtt nekikezdtem volna a processznek, kettecskén körbetekertük a Velencei-tavat. Ez nálunk már afféle tradíció, így indítjuk a tavaszi-nyári szezont. És mint már párszor előfordult, idén is sikerült alaposan leégnem - ez most teljes mértékben az én felelősségem, ugyanis nem voltam eléggé elővigyázatos. Legalább annyira piros lett a bőröm, mint a frissen szerzett konyharuhám, amit Instán láthattatok páran. Szóval kicsit most kellemetlenül érzem magamat, de legalább ezzel az almás pitével vígasztalódhatom.

A panaszkodásaimat ezennel félreteszem, és átadom a terepet a sütögetésnek. Készítsétek el Ti is ezt a friss, finom pitét.

Hozzávalók:

  • 250 g vaj
  • 300 g fehér tönkölybúza liszt, 100 g rozsliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 csipet só
  • 50 g eritrit a tésztához, 70 g nádcukor (vagy eritrit) az almához
  • 2 ek fahéj
  • 2 tk kardamom
  • 2 ek laktózmentes joghurt
  • 1 tojás, 1 tojás sárgája
  • 6-7 nagyobb alma
  • 3-4 ek zabpehely

Elkészítés. Először a tésztát készítsd el, mivel ennek jó, ha pihen egyet a hűtőben. Biztosan sokan tudjátok: a jó pitetészta hideg alapanyagokból készül, ezzel segítve, hogy roppanós, porhanyós tésztát kapjunk - nem biztos, hogy a megfelelő szavakat használom, de sejtitek, mire gondolok. Egy nagy tálba mérd ki a lisztet, elegyítsd a sóval, sütőporral, eritrittel. A vajat kockázd fel, és morzsold el a lisztes keverékkel; jöhet hozzá a szintén hideg tojás és a joghurt, majd az egészet gyúrd homogén masszává - én előtte hideg vízzel átöblítettem a kezemet, és néha a tésztagyúrás közben is megismételtem. A tésztát válaszd két egyenlő részre, és mindkettőt formázd lapított gömbalakra - később könnyebb lesz nyújtani. Mindkét adagot folpackkal csomagold be, és tedd a hűtőbe. Mialatt élvezi a hűvöset, készítsd el a tölteléket.

Az almákat hámozd meg, távolítsd el a magházat, majd vágd őket apró kockákra. Keverd őssze a fahéjjal, kardamommal és a cukorral (ha elég édes az alma, az édesítést el is hagyhatod). Nekem sajnos elfogyott az eritrit (éppen 50 g volt még a tartóban, ami a tésztához pont elegendőnek bizonyult), így a tartalék nádcukor-készletemért nyúltam. Igazság szerint nem annyira bántam (ennyi cukor bőven belefér az étrendünkbe, mivel alapvetően nem fogyasztunk cukrosat), mert szeretem a nádcukor különleges aromáját, és ezt lehet karamellizálni, szemben az eritrittel. Egy lábos aljába önts egy kevés vizet (kb. 50 ml-t), és tedd bele a fűszerezett almakockákat. Lassú tűzön (villanytűzhely esetén 3-as fokozaton) párold meg a tölteléket - amikor már kicsit szirupos állagú folyadék lepi be a gyümölcsöket, félreteheted hűlni. KEverj hozzá egy-két evőkanál zabpelyhet.

Kb. egy óra elteltével vedd ki a hűtőből a tészta egyik felét és lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra - legyen nagyobb a sütőtálad átmérőjénél (nekem kb. 25 cm). Szokták javasolni, hogy süssük elő a pite alsó részét - úgy, hogy sütőpapírral beterítjük, és rizst vagy babot öntünk rá nehezékként. Ezt a lépést most kihagytam - de a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. Mikor szépen elegyengetted a tálban a tésztát, tedd vissza a hűtőbe, míg a tészta másik felét kinyújtod. Mikor kész vagy, a tésztával bélelt tálban egyenletesen oszlasd el a finom, illatos almás tölteléket, miután az alját meghintetted kevés zabpehellyel; és tetszésed szerint fedd be a tészta másik részével.

Én ezúttal kisebb-nagyobb virágformákat szúrtam ki a tésztából. Először próbálkoztam ilyen megoldással: amit megfigyeltem, hogy a tésztát vékonyabbra kellett volna nyújtanom - de bevallom töredelmesen, nagyon siettem, hogy még sötétedés előtt kisüljön és le tudjam fényképezni. Még szerencse, hogy egyre hosszabbak a nappalok!