Kekszválogatás (rozmaring, rózsa, zöld tea)

rózsás keksz

Remélem, hogy valamiféle tradíció született abból, hogy az Edymac-es barátnőmmel és a legédesebb kisséffel együtt sütünk - wow, tavaly óta akkorát nőtt, és ha lehet, még inkább el lehet olvadni tőle! Idén is sikerült összehozni, sőt egy másik nagyon kedves barátnőm, Panna is csatlakozott kis csapatunkhoz. Idén skippeltük a közös mézeskalács-sütögetést, helyette inkább különlegesebb recepteken agyaltunk. Így született az az ötletünk, hogy kísérőajándék gyanánt készítsünk kis kekszcsomagokat: végül zöldteás, rózsás és rozmaringos kekszecskék születtek a konyhámban. Oh, a végén majdnem minden elkészült darabot "megkóstoltunk"... Még jó, hogy maradt pár olyan, amit be tudtunk csomagolni. 

Ha szilveszterre mentek valahova, készítsetek Ti is ilyen mini ajándékokat. A pihentetési időt leszámítva egész hamar elkészül - bár mi jócskán elnyújtottuk a sütipartit -; sokkal személyesebb kis meglepetés egyéb bolti ajándékoknál, és még finom is. 

Zöldteás keksz 

Hozzávalók:

  • 240 g liszt (mi 1:3 arányban fehér tönköly- és félfogós búzalisztet használtunk)
  • 15 g matcha por 
  • 170 g vaj
  • 130 g porcukor
  • egy csipet só
  • 2 nagy tojás
  • 50 g fehércsoki chips
ElkészítésEgy nagy tálban alaposan keverd össze a vajat krémállagúra, majd add hozzá a sót és a cukrot. A két tojást üsd hozzá, és keverd tovább gépi mixerrel. Szitáld hozzá a matcha porral elkevert lisztet. Végül egyenletesen oszlasd el benne a csokicsipszet. A tésztából formázz két kis hengert, majd follpackkal tekerd be, és két órát pihentesd a hűtőben. Ezt követően vágj kb. egy cm vastag kekszeket a hengerből. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és süsd a kekszecskéket kb. 15 percig. Rácson hagyjad kihűlni a zöld finomságokat. A húgom szerint ez a zöld alapszín a fehér foltokkal penészes hatást kelt... Tény, hogy nem túl fotogén kekszek, de nagyon finomak!

Rózsás keksz

Hozzávalók:
  • 227 g vaj
  • 64 g cukor
  • egy csipet só
  • 3 ek szárított rózsaszirom
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai 
  • 256 g liszt
Elkészítés. A vajat a cukorral keverd krémes állagúra. Add hozzá a csipet sót és vaníliamagokat (el ne felejtsétek, mi komoly fejszámolás után kevertük hozzá a már összegyúrt tésztához - azt számolgattuk, hogy mennyi vajat, lisztet stb.-t kell kikeverni megfelelő arányban, hogy a meglévő kis tésztakupachoz gyúrjuk a vaníliát...), majd szitáld hozzá a lisztet és keverd bele a rózsaszirmokat is. A tésztát szedd két kupacra, és formázz belőlük kis gömböket, amiket follpackba kell csomagolni. Ennek is legalább két óra pihenés szükséges. Végül nyújtsd ki a tésztát, és vágj ki apró süteményformákat. 175 °C-on süsd őket 12-13 percig. Ez az eredeti recept: javaslatunk, hogy tegyetek bele két tojást.

A Rozmaringos keksz volt számomra a dobogós: a barnacukor-keret csodás díszítést adott az apró édességeknek. A receptjét itt találjátok magyar nyelven: Nosalty