Konyhatervezés indul: átlagosból személyeset

Cimkék: 
Konyha

Mindenekelőtt szeretném megköszönni, hogy sokatok érdeklődését felkeltette a téma. Mi tavaly húsvétra újítottuk fel a konyhánkat, így ez a blogbejegyzés egy kicsit ünnepinek tekinthető, és úgy is mondhatnám, ez az én húsvéti ajándékom Nektek. Remélem, hasznotokra válnak az itt leírt ötletek, tanácsok.

Még mielőtt belemennénk a részletekbe, fontos tudnod, hogy a konyhád Te magad vagy, Téged tükröz. Ezért igyekszem általános javaslatokat adni, persze azért a személyes tapasztalataimat is megosztom Veletek. Kezdjük is el!

A tervezés első és legfontosabb lépése, hogy szánj időt a gondolkodásra. Ülj le egy csésze teával, kávéval, vegyél elő egy noteszt és ragadj íróeszközt- jót fog tenni egy kis offline állapot. Gondold át, ki vagy a konyhában: mire használod; milyen eszközöket, alapanyagokat használsz; általában miket főzöl, sütsz; nálad gyűlik-e össze a nagycsalád stb; és hogy a külsőségekre is gondoljunk: milyen stílus áll hozzád közel.Emellett gondolj arra is, kb. mekkora összeget tervezel rászánni a konyhára. Ezeket mind vesd papírra.

Azt ajánlom, ne készre tervezett bútorokat vásárolj, hanem Te magad találd ki, hol és hogyan legyenek elhelyezve a polcok, szekrények, háztartási gépek. Így egyrészt a Te személyes igényeidhez alakíthatod a „laboratóriumod”, másrészt sokat spórolhatsz a végösszegen.

A gondolkodás után ragadj mérőszalagot, és mérj le minden tárgyat, amit az új konyhádban el szeretnél helyezni: edényeket, háztartási gépeket, fűszer- és liszttartókat stb. Ez pepecselésnek tűnhet, de nekem nagyon sokat segített a méricskélés, mert így biztosan tudtam, a rendelkezésre álló teret okosan tudom hasznosítani. Apropó, mérés, a konyhád területéről se feledkezz meg. És végül, de nem utolsó sorban: a saját magasságodat is vedd figyelembe – ez ahhoz szükséges, hogy a munkapultot megfelelő magasságúra állíthasd.

Miután mindennek tudod a pontos méretét, rajzolj egy vázlatot a konyhád alapterületéről, jelöld be rajta az ablako(ka)t. És kezdődhet a rajzolás. Javaslom, hogy először a főbb gépeket (sütő, hűtő), illetve a mosogatót helyezd el. Mondom máris, hogy miért.

A konyhai műveleteknek alapvetően négy nagy csoportja van: tárolás, tisztítás, előkészítés és főzés. Érdemes úgy elrendezni a hűtőt, az alapanyagok tárolására szolgáló szekrényeket, a mosogatót és a tűzhelyet, hogy a munkafolyamatot megkönnyítsék. 

Kezdjük a hűtővel: ha van rá lehetőséged, érdemes olyan helyre tenned, ahol a vásárlásból hazaérkezve kényelmesen le tudod tenni a szatyrokat, kosarat vagy éppen a banyatankot. Így könnyebb a pakolás, és ha pl. rá tudod őket helyezni egy székre (a banyatankot nyilván nem), a derekadat ís kímélheted a sok hajolgatástól. A másik, amire érdemes figyelned, hogy ne legyen messze a konyha többi részétől, így nem kell sokat szambáznod főzés közben, ha valamit elfelejtettél kivenni.

Nekünk L-alakú konyhabútorunk van, de ha Te pl. egy síkban tudod elhelyezni a szekrényed, figyelj arra, hogy a hűtőhöz közelebb a mosogató legyen, és a tűzhely következzen utána – pusztán a célszerűség és kényelem miatt.

A hűtő helyzetének meghatározása után jöjjön a mosogató és a tűzhely. A mosogató játssza az egyik főszerepet az élelmiszerek tisztítása, feldolgozása során. Ezért igyekezz úgy tervezni, hogy mellette maradjon kellő hely, ahol feldolgozhatod a megtisztított alapanyagokat. Ahogy írtam, L-alakú a konyhánk, így a sarokba tettem az edényszárítót, ezáltal az a hely nem maradt kihasználatlanul; mellette van a mosogató, és amellett egy kb. 1 méter hosszú munkalap. Mi – szintén a praktikum miatt – úgy oldottuk meg, hogy az itteni munkalap alatt van a fiókos szeméttároló, így a tisztítás minden apró lépése egy területen elvégezhető.

Számomra a tűzhely kapta a királyi helyet a konyhában: a hosszabb munkalap közepén kapott helyet, így mindkét oldalon marad bőven hely az előkészületekre. Nem feltétlenül kell követned ezt a tanácsot, viszont azt javaslom, amennyiben megteheted, ne száműzd a sarokba. Gondolj csak bele: főzés során igencsak kényelmetlen lehet, ha nincs helyed mellé pakolni akár az alapfűszereket, akár a gyakran használt eszközöket. Tapasztalatból beszélek: nekünk egy évig állt a konyha csücskében, közvetlenül mellette az edényszárító, mellette a mosogató. Nagyon kényelmetlen volt minden szempontból.

A lényeg mindebből az, hogy tervezés során vedd figyelembe a konyhai műveletek négy nagy csoportját, és úgy határozd meg a fő eszközök helyét, hogy ezeket fennakadás nélkül, folyamatában végezhesd.

Ahogy a bejegyzés elején írtam, a konyhád Te magad vagy. Vidd bele a személyiségedet. Én például nagyon szeretek sütni, különösen a kelt tésztákat kedvelem – nem is feltétlenül enni, hanem gyúrni, formázni. Komolyan megnyugtató! Mivel sokat használom a gyúródeszkát, speciális helyet szántam neki: egy külön polcot terveztem, ahová el tudom rejteni, ha éppen nem használom. Korábban a sütő mellé volt becsúsztatva, ami valljuk be, egy szükségmegoldás volt csupán.

A tervezés másik része a polcok, fiókok elhelyezése. Számomra ez jelentette a fő kihívást: a régi elrendezéssel, tárolóhelyekkel nagyon kevés helyem akadt , így aktív háziasszonyként hamar kinőttem a terepet. A korábban említett centizésnek itt vettem a legnagyobb hasznát.

Mivel már jó ideje rendszeresen főztem, sütöttem, tudtam, milyen tárolókból, eszközökből mennyire lesz szükségem; és előre elterveztem, nagyjából miket kell beszereznem. Egy kicsit most áttérek a tárolás területére – amiről egyébként regényt lehetne írni –, de ez a tervezéshez is szorosan kapcsolódik.

Szóval: vedd elő a jegyzettömböd, és nézd meg, mit írtál fel: milyen főbb eszközöket, alapanyagokat használsz. A szekrényeket, fiókokat úgy rendezd el, hogy a sütés-főzés kényelmes legyen számodra. Mindenki számára más lehet a prioritás, de a saját példámon keresztül tudok ötletet adni. A hasonló kategóriába eső dolgokat lehetőség szerint helyezd egy kupacba. Például nekem egy szekrényben vannak az alapvető hozzávalók (köretnek valók, fűszerek); egy külön részt szántam a sütési alapanyagoknak; egy másik területen vannak a tartós élelmiszerek (pl. konzervek). Ha gondoljátok, írok egy külön bejegyzést a praktikus tárolásról.


Ha adhatok egy javaslatot: ez ma trendinek is számít, de – személy szerint – hihetetlenül praktikusnak tartom a fiókos megoldást a rengeteg ajtós szekrény helyett. Minden fiók megfelelő magasságú és mélységű a méregetésnek köszönhetően, így kényelmesen tudom benne tárolni a dolgokat.

Végül foglalkozzunk kicsit a külsőségekkel is. Az egyik legfontosabb, hogy a pult magasságát megfelelően állítsd be: nagyjából a csípődnél legyen a pult (én 168 cm magas vagyok, így 90 cm magas pultot csináltattunk). Színek tekintetében nem adok javaslatot, hiszen ez teljes mértékben egyéni ízlés dolga. Mi nagyon szeretjük az egyszerű, letisztult berendezéseket, színeket, így a konyhánk fehér-nyír színű lett. Alapvetően ez a fehér-natúr fa kombó vonul végig az egész lakáson.

Egyébként idén az egyszerűségtől a trend elmozdult a vagányabb, élénkebb színek irányába, így ha ez passzol inkább a Te személyiségedhez, 2018 a Te éved. Remélem, ha keveset, ha többet, de tudtam segíteni Neked, ha éppen idénre tervezed a konyhafelújítást. Ha bármilyen kérdés merülne fel benned, nyugodtan írj e-mailt, vagy Instagram üzenetet. Illetve, ha van olyan ötleted, ami másoknak is segíthet, osszd meg velem is. Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!


(Megjegyzés: A jegyzettömb és a "How long?" feliratú képek a Pinterestről letöltött anyagok.)