Körtés zellerkrémleves juharsziruppal

körtés zellerkrémleves

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én régen gyűlöltem a zellert, minden formában. Külleme csúnya, az íze számomra menthetetlenül rossz volt akkoriban. Aztán egy pár évvel ezelőtt megtört a jég: elkezdtem megszeretni... De csak úgy fokozatosan. Eleinte már nem piszkáltam ki a zöldséglevesből; bele mertem tenni a húslevesbe; sőt talán még krumplipürével keverve egész jó kis köretként fogyasztottam el.

Mostanra odáig fajult a dolog, hogy kifejezetten zellerkrémlevest szerettem volna ebédelni. Úgy döntöttem, körtével lágyítom a zellergumó kissé robosztus ízét. Feltétként pedig hántolt mandulát és juharszirupot gondoltam használni. Egyáltalán nem bántam meg - életem eddigi egyik legjobb krémlevese lett, amit örömmel merek ajánlani Nektek is. Itt van hozzá a recept, melyből kb. három adag jön ki. Nagyon laktató és nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 szál angolzeller
  • 1/3 szál póréhagyma
  • 1 közepes burgonya
  • 1 vajkörte
  • fűszerek: só, fehérbors, szerecsendió
  • tetejére: juharszirup, mandula
  • 2 dl tejszín
  • olívaolaj, 20 g vaj
Elkészítés. Az olajat hevítsd fel, majd dobd hozzá a kis kocka vajat. Az apróra vágott póréhagymát dínszteld meg, majd add hozzá az apró kockákra vágott zellereket. 15 percig lassú tűzön/fokozaton pároljad. Jöhetnek az alapfűszerek: só és bors. Mikor már félig megpuhultak a zöldségek, keverd hozzájuk a krumplit is, végül a körtét. Keverd át őket alaposan, hogy a vaj mindenhol belepje a felületüket. 400 ml vízzel öntsd fel a fazekat, majd főzd puhára a hozzávalókat. Mikor kellően megpuhult minden zöldségféle, alaposan turmixold össze őket és öntsd hozzá a tejszínt. Ízlés szerint sózd még, illetve add hozzá a szerecsendiót. Keverd át és forrald össze a levest. Tálalás előtt ízesítsd adagonként egy teáskanál juharsziruppal és hintsd meg hántolt, pirított mandulával.