Magyaros krumplileves

krumplileves

A hideg, rövid nappalok beköszönttével szívesebben húzodunk vissza kis otthonunkba. Ezzel együtt egyre szívesebben fogyasztunk gazdag ízvilágú, tartalmas leveseket; olyat, mint amit ma is készítettem. Tudom, hogy százféle krumplileves-recept kering az interneten; a sajátom megosztásával nem is az a célom, hogy valami újat mondjak, inkább csak annyi, hogy meghozzam a kedveteket egy szívmelengető ebéd vagy vacsora elkészítéséhez. Én minden percét élveztem: a színes, friss zöldségek látványa mindig energiát ad az ilyen borongós napokon, mint ez a mai is.

A mostani alapanyagokat egy nagyon kedves, idős dabasi házaspártól vásároltam, akik zöldségtermesztésből élnek. Dabashoz rokoni kapcsolatok fűznek, így könnyű volt beszélgetést kezdeményezni velük, és picit betekintést nyerni a mindennapjaikba. A tőlük kapott zöldségfélék rendkívül ízletesek, finomak voltak, így ha netalán Ti is az újbudai piacra tévednétek, nézzetek szét az ő pultjuknál is - pontosabb infókért nyugodtan írjatok. (Egyébként nem tudnak róla, hogy ajánlom őket. Viszont az utóbbi időben egyre inkább a szívemen viselem a hazai kistermelők támogatását.)

Hozzávalók:

  • 3 sárgarépa
  • 3 fehérrépa
  • 1 kápia paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/3 szál póréhagyma
  • 1 kis retek
  • 1/4 zellergumó
  • 1/4 kelkáposzta
  • 6-7 nagyobb krumpli
  • 20 dkg füstölt comb
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 tk balzsamecet
  • fűszerek: só, bors, majoranna, babérlevél, petrezselyem, őrölt paprika, zeller

Elkészítés. A füstölt combot apró kockákra vágjuk. Egy sárgarépát, két petrezselyemgyökeret, a zellergumónk felét (kb. 1/8), kelkáposztát, hagymákat, a kimagozott paradicsomot és paprikát nagyobb darabokra vágjuk, majd a combbal együtt fazékba tesszük és felöntjük hideg vízzel. Hozzáadunk pár petrezselyem és zellerszárat, 3-4 babérlevelet, 4-5 egész feketeborsot. Fedő alatt addig fűzzük, amíg a hús félig meg nem puhult - ennyi idő alatt a zöldség teljesen megfő. A főzés ideje alatt előkészítjük a maradék sárga- és fehérrépát, zellergumót, a krumplit és a kolbászt: a zöldségeket meghámozzuk, majd mindent felkockázunk. A megfőtt zöldségdarabokat kivesszük, és a levesalapot felöntjük forró vízzel, és beleöntjük a kockázott gyökérzöldségeket. Félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a krumplit és a kolbászt is. Ne feledkezzünk meg a fűszerezésről: ízlés szerint adagoljuk az ajánlott fűszerféléket, de bártran legyél kreatív! A főtt zöldségdarabokat alaposan turmixold össze (kivéve a káposztát, a paradicsomot, a hagymát és a paprikát), majd keverd vissza a leveshez. Így kellően besűrűsödik, anélkül, hogy lisztet vagy kukoricakeményítőt használnál. Az íze is intenzívebb lesz, és nem is veszett kárba a levesalapnak használt zöldségféle. A végén keverj a levesbe egy teáskanálnyi balzsamecetet. Jó étvágyat! :-)