Lasagne, te csodás!

Lasagne

A mai nap nagyszerűen indult; gyönyörű, napsütéses időre ébredtünk. Ráadásul szombat van, a hétvége első napja. Reggel ellátogattam a közeli piacra. Busz helyett a sétálást választottam, hogy még jobban kiélvezhessem a téli reggel első napsugarait. A piaci bevásárlás után siettem haza, mert lasagne-t terveztem ebédre, ami nem a leggyorsabban elkészíthető étkek közé tartozik. Azonban minden fáradtságot megér a bíbelődés, mivel tényleg, tényleg, tényleg (de tényleg) nagyon finom menü kerülhet az asztalra. És persze begyűjthetjük a napi dicséretet is. ;-)

Amikor először csináltam a férjemnek lasagne-t, a Rántott hús wokban blog szerzőjétől vettem az alapreceptet, amit azóta kicsit átalakítottam. Persze így már nem a hagyományos olasz fogás készült el, hanem egy csöppet módosított verziója - de ízvilágában így is szuper.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús (marha)
  • 1 paradicsom
  • 3 konzerv sűrített paradicsom
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 1 sárgarépa
  • 2-3 szál szárzeller 
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl vörösbor 
  • fűszerek: bazsalikom, bors, kakukkfű, metélő hagyma, rozmaring, só, sáfrányos szeklice, petrezselyem
  • egy kevés BBQ szósz
  • egy kevés tejszín (kb. 1 dl)
  • lasagne tésztalapok 
  • a besamel mártáshoz: 3 ek olvasztott vaj, 3-4 ek liszt, 8 dl tej, bors, só, szerecsendió

Elkészítés: A darált húst a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával alaposan összekevertem, és félretettem. Eközben a hagymát, a sárgarépát és a zellert pépesre aprítottam. Egy-két evőkanál olajon a hagymát megdínszteltem, majd hozzáadtam a húst, amit félig megpirítottam. Ekkor az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikát is hozzáadtam, majd jött a sárgarépa és a zeller. Gondosan elvegyítettem, és körülbelül 10 percig hagytam fedő alatt párolódni. A bort hozzáöntöttem, és hagytam, hogy majdnem elpárolódjon. (Nagyon szeretem a borral készült ételeket a különleges aroma miatt, ami így alakul ki.) Amikor már csak kevés folyadék volt a serpenyő alján, a húshoz hozzáöntöttem a paradicsomszószt és a BBQ-öntetet. Kb. 20 percig főztem a mártást, hogy finom, sűrű ragut kapjak. A kevés tejszínt csak a legvégén kevertem hozzá. 

Amikor a hússal elkészültem, a besamel mártás következett. A vajat lassú tűzön megolvasztottam, majd a liszttel csomómentesre kevertem, ügyelve arra, hogy ne piruljon le. A tejet közben felforraltam, majd kis adagokban hozzáöntöttem a lisztes-vajas alaphoz. Fűszereztem, és megvártam, míg jól besűrűsödik. 

A tésztalapok kifőzése volt a harmadik lépés. A lapokat (nekem 12-re volt szükségem) egyenként 1-1 percre forró, lobogó vízbe tettem. Ezután már csak a rakosgatás várt rám. Egy tepsi alját vékonyan kikentem olajjal, majd egymás mellé helyeztem 4 tésztalapot. Erre jött a hús, majd a besamel mártás; újabb lapsor következett, újabb réteg hús és besamel. És így tovább. A lasagne-t hús-besamel-vastag sajtréteg kombinációval koronáztam meg; és már a tepsi repült is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül fél óra múlva vettem ki.