Lazac pórés-diós bundában

Lazac pórés-diós bundában

Alapvetően nem szerettem a halat; pontosabban az azzal járó macerát. Ha halat ettem, állandóan attól izgultam, hogy véletlenül lenyelek egy szálkát; így inkább kerültem ezt az egészséges, ám igen bonyolult táplálékot. Viszont az utóbbi években "felfedeztem" a szupermarketek hűtőszekrényeiben fellelhető, fagyasztott vadlazac-filét. Egyszer kipróbáltam - valamilyen szuper egyszerű elkészítési módot választottam -, azóta az egyik kedvenc fogásom lett. Úgy gondoltam, most egy diós verziót probálok ki, mivel a napokban szereztem be a piacon egy nagy zacskóval. A végeredmény finom lett - bár lehet, hogy most ezt a lazac iránti elfogultságomból adódóan írom. 

Hozzávalók:

  • 250 g lazacfilé
  • 20-30 dkg darált dió
  • 1/2 mandarin reszelt héja
  • 10-15 póréhagyma karika, félbe vágva 
  • 1 dl tejszín
  • reszelt sajt
  • 1 ek panírmorzsa
  • fűszerek: só, bors

Elkészítés: A lazacszeleteket kevés olajjal kikent tepsibe tettem, meghintettem egy kevés sóval és borssal, majd beborítottam a póréhagymával. A darált diót összekevertem a panírmorzsával és a reszelt mandarinhéjjal, majd ráhalmoztam a haldarabokra. A tejszínt a hús köré öntöttem, végül az egészet betakartam a sajtreszelékkel. A sütőben kb. 15 percig, 150 °C-on készült a fogás. Fűszeres bulgurral tálaltam.