Lazacos-parajos quiche

quiche

Először is: nagyon rosszul érzem magamat amiatt, hogy hónapok teltek el azóta, hogy nem írtam semmit a blogra. Kicsit zsúfoltra sikeredett az elmúlt pár hét. Utaztunk, szülinapoztunk és még sok egyebet csináltunk, ami miatt nem jutott időm blogolni - főzni és enni természetesen igen, ahogy ezt Instán láthattátok is. No de, elég a kifogásokból! Igyekszem az őszi-téli időszakot jobban beosztani.

Talán a francia konyha iránti végtelen tiszteletemet még nem említettem. Annyira tökéletes, annyira magával ragadó, és annyira elegáns, hogy nem igazán találok rá szavakat... Talán az első komolyabb főzés élményem is francia recepthez kötődik - természetesen nem a tizenegynéhányévesen összedobott tejbegrízre gondolok. A húgom egyszer elvitt az akkoriban újonnan nyílt A'table-ba (ha nem ismeritek, feltétlenül látogassatok el hozzájuk: remek reggelik és egyéb ínycsiklandozó édességek várnak Rátok). Itt ismertem meg egy pompás, csodás piteféleséget: a quiche-t. Azóta is a szívem egyik kis csücskében trónol. 

Régóta fonolgattam, hogy jó lenne házilag is elkészíteni ezt a francia csodát, de valahogy mindig elmaradt: a legutóbbi hétvégéig. Volt itthon lazac, paraj, tejszín, tojás és egy adag levelestészta is. Úgy gondoltam, tökéletes lesz egy szombati ebéd fogásaként. Ha valami gyorsat, de finomat szeretnétek enni, Nektek is szeretettel ajánlom ezt a receptet. Fogyaszthattok mellé friss salátát vagy - ahogy mi is tettük - sült édesburgonyát.

Hozzávalók:

  • 250 g lazac (én az Aldiból vettem a fagyasztott verziót)
  • friss/fagyasztott parajlevelek (kb. 4-5 kis gombócnyi)
  • 200 ml habtejszín
  • 2-3 tojás
  • kevés vaj
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 50-60 g félkemény/kemény sajt
  • 1 csomag leveles tészta
  • fűszerek: só, bors, szerecsendió, esetleg fokhagymapor
Elkészítés. Kevés vajon dínszteld meg a karikára vágott póréhagymát, majd add hozzá az apró kockákra vágott lazacot, végül a parajleveleket. Egy tálban keverd össze a tojást a tejszínnel és a reszelt sajttal és a fűszerekkel. A levelestésztát egy pitetálban terítsd szét, majd oszlasd el benne a lazacos-parajos keveréket. Erre öntsd rá a tejszínes öntetet. A quiche-t tedd be a 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és várj 25-30 percet, vagy amíg a quiche teteje szép aranybarna nem lesz.