Magyaros bableves

magyaros bableves

 A csülkös bableves a férjem kedvenc étele (és minden egyéb olyan fogás, ami babot tartalmaz), így a mi kis gasztrovilágunkban kitüntetett helyet foglal el ez a finom, magyaros leves. Elég gyakran kerül az asztalra ebéd gyanánt, de csak most jutottam el oda, hogy itt is megosszam a receptet. Nem is ragoznám tovább, íme a leírás, ami alapján elkészülhet ez a remek, gazdagon fűszerezett, szívet és bendőt melengető fogás.A jó étvágy garantált. ;-)

Hozzávalók:

  • 30 dkg tarkabab
  • 20-30 dkg füstölt sertéshús (készítettem már tarjából, karajból; a mostani combból készült)
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál angolzeller
  • 1 paradicsom
  • 1 ek paprikakrém
  • fűszerek: babérlevél, borsikafű, bors, leveskocka, majoranna, őrölt kömény, só, zsálya
  • a rántáshoz: 2-3 ek liszt, olaj

Elkészítés: A babot és a húst egy nappal a főzés előtt beáztattam (a combot apró kockákra vágtam). A vöröshagymát felaprítottam, majd egy evőkanál sertészsíron megdinszteltem; hozzáadtam az áttört fokhagymát is. Felengedtem egy liter forralt vízzel, és beletettem két leveskockát.  A babot félpuhára főztem; ezután a húst is a fazékba tettem, s a fűszerekkel is ekkor ízesítettem be a levest. A zellert és a paradicsomot is beletettem. Amikor már majdnem megfőtt a bab-hús páros, jöhetett az apróra vágott fehér- és sárgarépa. Főzés végén a zellert kihalásztam a levesből, majd elkészítettem a rántást, és azzal sűrítettem be a zöldségeket ringató folyadékot.