Paradicsomos marhahúsleves lime-mal

Marhahús leves lime-mal

A hétvégét a férjem szüleinél (az anyós, após elnevezésnek van egyfajta negatív kicsengése, így nem szeretem használni) töltöttük vidéken. Kellemes, nyugodt napjaink voltak, olyan "igazi hétvége". Aztán újraindult a hét, felpörögtek az események, és nem jutott időm a főzésre. Ebben az is közrejátszott, hogy rengeteg finomságot hoztunk magunkkal otthonról, így nem is igen kellett időt szakítanom konyhai művészkedésre. No de, végre ma van! Munka után azonnal ellátogattam a közeli piacra, ahol beszereztem a vacsorára valót. A tökéletes feltöltődés volt számomra mászkálni az árusok között, és válogatni a szebbnél szebb zöldségek, gyümölcsök között.

Ennyit a "köretről", most pedig lássuk, mi is került ma az asztalunkra: régóta szerettem volna marhahúsból levest főzni. A borscs levesben ettem utoljára, és már valamiféle űr keletkezett a hasamban. :-) Szóval vacsorára egy finom paradicsomos marhahúsleves jutott, megbolondítva egy kevés lime-mal.

Hozzávalók:

  • 20-30 dkg kockázott marha gulyáshús
  • 1 lilahagyma
  • 1 dkg szalonna felkockázva
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 burgonya
  • 1 paradicsom
  • néhány szem kelbimbó
  • néhány dkg zöldborsó
  • 1 kockázott paradicsom
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • fűszerek (ízlés szerint): majoranna, oregánó, petrezselyem, babérlevél, koriander, őrölt bors, kakukkfű, rozmaring
  • 3 leveskocka (marhahús)
  • fél lime leve

Elkészítés: A szalonnát zsírjára pirítottam, s megdínszteltem az apróra vágott hagymát. A pirult szalonnakockákat kivettem, és a marhahúst beletettem a fazékba. Felöntöttem forró vízzel, és félpuhára főztem. A hagymát és a húsból kiváló szürkés habot leszűrtem. Ezután a zöldségeken és a fűszereken volt a sor. Mikor jól megpuhultak, a levest újraszűrtem - a kockázott paradicsomot és a fűszereket nem hagytam a levesben. Főzés vége felé hozzáadtam a paradicsomkonzervet, és újraforraltam. Mikor elkészült, a fél lime-ot belefacsartam.

Aki a magyarosabb ízeket kedveli, az kihagyhatja a lime-ot, és helyette tálalhatja a pirított szalonnakockákkal. Úgy is nagyon-nagyon finom! ;-)