Mascarponés baracktorta

mascarponés baracktorta

Egy kedves barátnőmtől (akivel a mézeskalács partit is tartottuk) szerezzük be az otthoni mézkészletet: rendkívül finom, termelői mézet árulnak, pompás csomagolásban. Úgy gondoltam, jó lenne valamilyen finom mézes süteményt készíteni, ami nem valami klasszikus (pl. mézes krémes, mézeskalács - jó, végülis nyár eleje van... nem éppen mézeskalács szezon). Gergő egy hosszú és kemény montiversenyen vett részt, és ennek örömére kitaláltam, hogy sütök egy tortát: barackosat, mascarponésat és mézeset.Ha valami gyors édességre vágytok, ne habozzatok elkészíteni ezt a finomságot.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 140 g süteményliszt
  • 140 g xilit/eritrit/cukor - ami tetszik
  • kevés szódabikarbóna
  • 1-1 tk vaníliakivonat
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • 500 g mascarpone
  • 6-7 őszibarack
  • méz
  • narancs dzsem

Elkészítés. A piskóta elkészítése pofonegyszerű: A tojásokat habosítsd ki a cukorral, amíg halvány sárga színe nem lesz a keveréknek. Az átszitált lisztet add hozzá a szódabikarbónával, gyömbérrel, és robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton dolgozd össze homogén masszává; végül keverd hozzá a mézet is. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a nyers tésztát, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 30-35 percig. Amikor kész, rácson teljesen hűtsd ki, majd vágd félbe - vagy még jobb, ha három vékonyabb lapra szeleteled.

A krém elkészítése legalább ennyire "komplikált": a mascarponét keverd össze a vaníliakivonattal és a mézzel - adhatsz hozzá egy teáskanál reszelt narancshéjat is. A barackokat vágd vékony szeletekre. A tortalapok egyik oldalát kend meg vékonyan a dzsemmel, majd vastagon a mascarponéval, tedd rá a barackszeleteket, majd fejezd be a rétegezést egy újabb adag mascarponéval. A torta tetejénél ugyanígy járj el: végül csorgasd körbe az aranyló mézet a gyümölcsszeleteken.