Mézes-mustáros sertéskaraj

Mézes-mustáros sertéskaraj

A minap rettenetesen elfáradtam, de úgy igazán... Ilyen már régen volt: csak a tennivalókra figyeltem, és nem álltam meg szünetet tartani. Biztos, hogy Veletek is volt már ilyen. Ne tegyétek! Kell a pihenés, feltöltődés, különben elkap a gépszíj, és annak könnyen "kényszerpihenő" lehet a vége. Feltöltődésképpen elmentem kirakatokat nézni - igazából venni szerettem volna magamnak valami új ruhát, de hamar elment a kedvem a programtól. Így átmentem a bevásárlóközpont melletti piacra. Még soha nem jártam arrafelé, de egy szuper jó helyre leltem. Az árusok mind maguk termelik, amit eladásra szánnak: szemet gyönyörködtető látvány volt a kisebb halmokba rakott zöldségek-gyümölcsök látványa. Igazi szín-játékot jelentett számomra. Mondanom sem kell, hogy percek alatt visszatért az erőm - annak ellenére, hogy ugyanakkora tolongás volt a bódék, mint a ruhaüzletek között.

Felpakoltam zöldségekből, gyümölcsökből, s otthon nekiálltam felhasználni a beszerzett "zsákmányt". Ezúttal sertéskarajt sütöttem, mézes-mustáros pácban, vadas szósszal; és hozzá zsemlegombóc-szerűséget készítettem. Igazából nem zsemlegombóc volt, hanem trapéz alapú kiflihasáb... - ha egészen pontosan akarnék fogalmazni. Ízek csodás egyvelege várt ránk ebédnél - ez leginkább a zöldségek zamatának köszönhető, no meg persze a jó fűszerezésnek. Íme a recept:

Hozzávalók:

a sertéskarajhoz:

  • 6 szelet sertéskaraj
  • 1 ek mustár
  • 2 ek méz
  • fél fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • fűszerek: fehérbors, só

a vadas mártáshoz:

  • 2-3 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • kevés zeller
  • kevés angolzeller
  • 1 hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 leveskocka
  • fűszerek: babérlevél, bors, koriander, kömény, metélőhagyma, pirospaprika, petrezselyem, só
  • 2 dl tejföl
  • kevés mustár

a körethez:

  • 3-4 kifli
  • 1 hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • fűszerek: bors, metélőhagyma
  • kevés tej
  • 1 tojás

Elkészítés. A karajt 1 cm vastag szeletekre vágtam. Összekevertem a mézet, a mustárt, az apróra vágott hagymát, az átnyomott fokhagymát és a fűszereket; majd a húsra öntöttem, és alaposan bedörzsöltem a szeleteket. Lefedett edényben egy éjszakát hagytam állni a hűtőben. Másnap 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütöttem.

A mártást is egy nappal az ebéd előtt készítettem el, hogy alaposan összeérjenek az ízek. A zöldségeket a fűszerekkel együtt puhára főztem; amikor elkészült, botmixerrel krémesre pürésítettem, majd elkevertem a tejföllel és a mustárral.

Az ebéd napján gyakorlatilag már csak a köret elkészítése volt hátra. A kifliket kis karikákra vágtam, majd ráöntöttem a tejet és az alaposan felvert tojást. A fűszereket, az aprított hagymát és az átnyomott fokhagymát is rászórtam, végül jól összedolgoztam a hozzávalókat. Megvártam, amíg a kifli jól magába szívja a tejes-tojásos keveréket. Egy kivajazott kenyérsütő-formába tettem, és kb. 200 °C-ra melegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára pirítottam.

Legalább olyan jó étvággyal egyétek Ti is, ahogy mi tettük!

Szeretettel ajánlom egy kedves barátnőmék által forgalmazott méz használatát. Feltétlenül kukkantsátok meg az Edymac honlapját, és nézzétek meg a kínálatot. Ha igazán finom mézet szeretnétek csinos kis csomagolásban, ne habozzatok rendelni Tőlük.