Mézeskalács

Mézeskalács

Az egyik legjobb móka a karácsonyi ünnepnapok előtt az, ha rokonok, barátok együtt sütögetnek. Persze, minden ok nélkül lehet közösen sütni-főzni - talán a legjobb "csapatépítő" elfoglaltság; de karácsony tájékán még hangulatosabbá teszi az ünnepek előtti készülődést. Nálunk otthon a húgom felelt a mézes sütikért, anyukám készítette a főfogásokat; én meg hol ebbe, hol abba segítettem be.
Az idei karácsony előtt azonban egy kedves barátnőmmel beszélgetve merült fel az ötlet: mi lenne, ha az ünnepeket megelőző napok sürgés-forgásában egy kis időt közösen töltenénk. A barátnőm és a férje nemrég elkezdtek foglalkozni a mézzel. No, nem úgy, hogy termelőkké avanzsáltak, azt meghagyták a rokonságnak; hanem úgy, hogy új öltözéket szabnak a finom, aranyló nyalánkságnak. Én alig néhány hete - egészen pontosan hat - indítottam el a blogomat, így azt fundáltuk ki, mi lenne, ha a kellemeset összekapcsolnánk a hasznossal: együtt sütnénk mézeskalácsot, amit itt is bemutatunk; s a mézet az Edymac.com-tervezte bödönökből csurgatnánk a sütitésztába. A gondolatot tett követte, így e hét elején - kalandoktól nem mentesen - rengeteg mézes formát sütöttünk ki. Egész idő alatt élveztük a legédesebb kiskuktának a támogatását barátnőm négy hónapos kisfiának személyében. Szupercuki! <3

Kisséfünk

Kétféle receptből dolgoztunk; az egyiket csöppet alakítottam, ugyanis bizonyos hozzávalók szűkében álltam, így azokat mással helyettesítettem.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 145 g vaj (szobahőmérsékletű)
  • 150 g nádcukor
  • 200 g nádmelasz helyett: 100 g méz, 50-100 ml juharszirup
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 méretes tojás
  • 1 ek őrölt gyömbér (tényleg 1 ek :-) )
  • 1/2 tk só
  • 1-1 ek fahéj, mézeskalácsfűszer

Elkészítés: Erre a sütire két napot rá kell szánni, legalábbis ami az előkészületeket illeti. A lisztet, sót, szódabikarbónát és a fűszereket egy nagy tálban összekevertem. A tojást lágyan felvertem a vajjal és a cukorral, majd a mézet és a juharszirupot is hozzáöntöttem. Végül a két tál tartalmát vegyítettem, alaposan összegyúrtam, és a tésztát folpack-ba csomagoltam. Egy teljes napot pihentettem a hűtőben. Másnap a barátnőmmel - kiskuktánk támogatásával -  a tésztát fél centi vékonyra/vastagra nyújtottuk, kiszaggattuk a formákat. A kész alakzatokat 8 percre betettük a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Kb. 40 kis formát csomagolhattunk be a dobozainkba.

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 3 tk szódabikarbóna
  • 150 g méz
  • 3 tojás
  • 2 ek mézeskalács-fűszer
  • 1 tk őrölt narancshéj
  • 150 g porcukor
  • 150 g vaj

Elkészítés: A processz hasonló az előzőhöz: a száraz összetevőket (kivéve a cukrot) jól összekevertük; a cukrot, vajat, mézet és a tojásokat külön tálban mixeltük. A kettő adagot alaposan elegyítettük - és már nyújtottuk is a tésztát - ebben az esetben 1 cm vastagra. A 150 °C-os sütőben 10 percig sütöttük az adagokat.