Minestrone

minestrone

A minap ismét az újbudai piacon kötöttem ki. Nagyon szeretem azt a helyet: nem csupán az ízletes alapanyagok miatt, hanem az időközben kialakult személyes kapcsolatok is sokat jelentenek a számomra. Szóval, térültem-fordultam az árusok között, amikor egy kedves idős hölgy pultján megpillantottam azokat az apró méretű cukkiniket, amik néhány perccel később a táskámban landoltak. Nem tudtam ellenállni nekik, annyira szépek voltak. Egyből az jutott eszembe, hétvégén készítek egy finom minestrone levest, mivel súlyos zöldséghiányunk kezd kialakulni, ahogy közeledünk a tél vége felé. Ti is próbáljátok ki a következő receptet, megéri a minimális fáradtságot ebben a megfázásos-influenzás időszakban: nagyon jól fog esni a szervezeteteknek.

Hozzávalók:

  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kis zellergumó
  • 1 kis fej karalábé
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kápiapaprika
  • 2 paradicsom
  • 1/4 kelkáposzta
  • 1 gumó feketeretek
  • 2 kisebb cukkini
  • 1 konzerv sűrített paradicsom
  • 1 ek olívaolaj
  • levescsont
  • fűszerek: só, bors; chilipor, kurkuma; babérlevél, egy-egy szál friss bazsalikom, rozmaring, oregánó; petrezselyem
Elkészítés. Először készítsd el az alaplevet: a húsos csontot (én a mangalica disznóvágásról megmaradt csontot használtam fel) lassú tűzön főzd meg a babérlevelekkel, pár szem egész borssal, a fokhagymagerezdekkel, a kelkáposzta (1/8) felével, a meghámozott feketeretekkel és a zellergumó felével és a petrezselyemmel. Miközben készül az alaplé, készítsd elő a zöldségeket: a répákat hámozd meg, vágd apró darabokra. A póréhagymát szintén aprítsd fel; a kápiát és a paradicsomot kicsi kockákra vágjad, de ne felejtsd el eltávolítani belőle a magokat. A maradék káposztát két-három cm hosszú, vékony csíkokra szeljed. A cukkiniből, karalábéból szintén csinálj kicsi kockákat.
Egy fazékban hevítsd fel az olajat, majd dínszteld meg benne a póréhagymát. Add hozzá a kápiát és a paradicsomot. Néhány perc elteltével jöhet a többi zöldség: 10 percen keresztül fedő alatt, lassú tűzön párold őket - időnként kavard meg alaposan. Amikor már kicsit puhulnak, fűszerezd sóval, frissen őrölt borssal, a chiliporral és a kurkumával. Ezt követően öntsd fel a kb. két liter, átszűrt alaplével. Dobd hozzájuk a friss fűszereket is, és kanalazd bele a sűrített paradicsomot. Lefedve, továbbra is gyenge tűzön főzzed kb. 40 percig. Ha gondolod, főzhetsz hozzá levestésztát vagy rizst. De szórhatsz a tetejére sajtot is. Buon appetito!