Omenakakku

Omenakakku

Nyíregyházáról rendszerint több láda almával megpakolva érkezünk haza. Egy részét elosztogatjuk, de még így is rengeteg marad otthonra. Annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb része felhasználásra kerüljön, elkezdtem almás sütemények után kutatni. Úgy gondolom, az ősz méltó lezárására ez a finn édességcsoda tökéletes választás - egy csésze forró tea kíséretében. :-)  

A skandináv világ, nem tudom, mikor, milyen impulzusok hatására, de belopta magát a szívembe - valószínűleg örökre. Tavaly egy kedves barátnőmmel felfedeztem Stockholmot, ahol ez a "szerelem" igazán elmélyült. A következő skandináv úticélom Finnország (vagy Norvégia). No de, ha egyhamar nem is juthatok el az északi országok egyikébe, a konyhában azért tehetek egy gasztronómiai utazást. Így esett a választásom az "omenakakkura", ami egy csodás finn almás-fahéjas sütemény. Vigyázat, függőséget okozhat! :-) Én egy picit "személyre szabtam" a receptet - majd lentebb jelzem a módosítást.  

Hozzávalók:

  • 230 g liszt 
  • 250 g cukor (igen, én is megdöbbentem, hogy negyed kilót öntöttem a keverőtálba...)
  • 150 g vaj 
  • 4 tk fahéj
  • 2 cs bourbon vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 3 közepes méretű alma 
  • 1 ek dióolaj
  • 100 g dió 

Elkészítés: A szobahőmérsékletű vajat apróra kockáztam, és a cukorral együtt habverővel habosra kevertem. A tojásokat is hozzáadtam, és addig mixeltem, amíg egyenletes masszát nem kaptam. Ezt követően az almákat meghámoztam, és hat egyenlő cikkelyre vágtam, majd megforgattam a fahéjas-bourbon vaníliás cukorban. A lisztet is hozzáöntöttem a vajas-tojásos-cukros keverékhez. Eztán jött hozzá a durvára darált dió a dióolaj kíséretében - e kettő hozzávaló maradt ki az eredeti receptből, de szerintem így fokozott(abb) ízélményekben lehet részünk. A tésztaalapot egy 22 cm átmérőjű formába öntöttem, majd az almacikkeket a gömbölyű végükkel felfele félig belenyomkodtam a masszába. A sütőt 175 fokra előmelegítettem, ahol kb. 40 percig élvezte a forróságot az almás sütemény. 

Páratlan illat- és ízélmény vár az elkészítőjére! :-)