Reggeli palacsinta

palacsinta

Tervben van egy új sorozat elindítása a Római köményen: mégpedig a reggelizéssel kapcsolatban. Az elmúlt hónapokban ezt az étkezést nagyon elhanyagoltam, és biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül ezen a téren. Reggel egy kávé - jobb esetben egy bögre tea, és irány a munkahely. Az indok a szokásos: nincs idő. Ezen a héten nyugodt körülmények között tesztelhettem, hogy kb. mennyi időt vesz igénybe egy normális, tápláló reggeli elkészítése: legfeljebb 15 perc - a mosogatást hagyhatod délutánra. Ennyivel többet kell(ene) rászánnunk az egészségünkre a korai órákban. Nekem főleg abban segített, hogy a nap további szakaszában nem "tűzoltás-szerűen" akartam jóllakni, hanem egész nap kiegyensúlyozottan étkeztem. Szóval a tervem a következő: hetente két-három egyszerű receptötletet töltök fel, amiket Ti is bátran összedobhattok a rohanós reggeleken. Most egy palacsintareceptet hoztam, gyümölccsel, mézzel és pár fehércsoki-csipsszel díszítve - ennyi jutalom jár Nekünk, hogy az ébresztő után nem sokkal a konyhában ügyködünk.

Hozzávalók (kb. 4 darabhoz):

  • 1 bögre (250 ml) tönkölybúza fehérliszt 
  • 1 tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor (elhagyható)
  • 1 tk vaníliakivonat (plíz, ne használjatok aromát)
  • 1 1/2 bögre (375 ml) tej
  • 1-2 ek zabpehely
  • 1 ek olaj 
Elkészítés. Minden hozzávalót tegyél egy tálba, turmixold jól össze. Melegíts egy kevés olajat a palacsintasütőben, majd másfél merőkanálnyi tésztát önts a serpenyőbe. Amikor már apró buborékok jelennek meg a tészta felszínén, és könnyen alá tudsz nyúlni a lapáttal, fordítsd meg a palacsintát. Ízesítsd mézzel, gyümölccsel.