Pirított zöldségek medvehagymás vinaigrette mártással

Pirított zöldségek medvehagymás vinaigrette mártással

Az ünnepek idejére "kivontam magamat" a forgalomból. Szabadságon voltam, így volt elég időm sütni-főzni - a karácsonyi ünnepeket követően. Órákat töltöttem azzal, hogy kísérletezgessek a konyhában. A végeredmény rendszerint hamar elfogyott - ezt úgy értékelem, hogy finomra sikeredett -; nem is nagyon jutott idő lencsevégre kapni az elkészült fogásokat. Az egyik újévi fogadalmam, hogy a kipróbált és jóváhagyott recepteket Veletek is megosztom. :-)

Apropó, újév... Szeretnék Nektek nagyon szép, élményekben gazdag, boldogságos új évet kívánni! Remélem, 2017-ben én is egy kis örömöt csempészhetek a mindennapjaitokba a receptjeimmel, írásaimmal.

A karácsonyi ünnepeket Nyíregyházán töltöttük, a férjem szüleinél - a rokonlátogatások száma egyenesen arányos az elfogyasztott sütemények számával. Igazi édességtúrában volt részünk. Így ott a legfőbb szerepem a kóstolás volt. :-) Szilveszter napján azonban nekem kellett a menüsort összeállítanom. Erre az ünnepnapra anyukám és a húgom jöttek át. Főzőcskézés szempontjából ez egy csöpp kihívást jelent, mivel a férjem és én ritkán hagyjuk ki a húsféléket az étkezésnél; a húgom egészségügyi okokból vegetáriánus; édesanyám pedig leginkább leveseket fogyaszthat. Így hát a következők kerültek a tányérunkra: köményes céklakrémleves; mézes-mustáros, sörben sült oldalas párolt rizzsel; fehérborban párolt (pirított) zöldségek medvehagymás vinaigrette mártással és feketeerdő torta. Ezeket a recepteket, ígérem, rövidesen közzéteszem itt is: fotókkal, leírással. :-) Egyelőre a húgomnak készített étek elkészítését teszem közzé.

A zöldségekhez:

  • 20 dkg kelbimbó
  • 3 szem apróbb paradicsom
  • 6-8 gombafej
  • fűszerek: fehérbors, himalája só, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring
  • 1-2 dl fehérbor

A vinaigrette mártáshoz:

  • 7 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 ek tárkonyos ecet
  • 1/2 ek balzsamecetes mustár (igazából bármilyen jó)
  • 1 ek medvehagyma csipet sóval és borssal

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítottam és apróbb darabokra vágtam. A fűszerekkel és kevés olíva olajjal alaposan összekevertem őket, majd egy kisebb tepsibe tettem a csodás színkavalkádot biztosító vitaminhalmazt. Végül az egészet leöntöttem a fehérborral. A tepsit 20 percre betettem a 200 °C-ra melegített sütőbe. Már éppen pirulni kezdtek a zöldségkockák szélei.

A vinaigrette mártás elkészítése néhány percet vett igénybe: az olajat az ecettel és a mustárral alaposan összekevertem, hogy a végeredményül egy homogén öntetet kaptam. A fűszereket hozzáadtam, és ismételten elkevertem az öntetet.

Minden vegetáriánusnak szeretettel ajánlom ezt a roppant egyszerű, ám annál finomabb fogást.