Pizza

Pizza

Tudjátok milyen régóta szeretném megosztani a kedvenc pizzareceptemet? Amióta először megsütöttem, ami körülbelül jó egy éve volt... Hogy miért húzódott ilyen soká? Nos, egyszer ki akartam próbálni, milyen az, ha sok-sok órán keresztül hagyom dolgozni az élesztőt. A probléma az időhiányból adódott: amikor éppen pizzát sütöttem, sosem volt 12-24 óránk arra, hogy a kelesztőtálban pihenjen az anyag. Ezen a hétvégén eltökéltem magamat, ha törik, ha szakad, valahogy megoldom, nem lesz több kifogás... És SIKERÜLT! (Nyilván mások megtapasztalhatnak nagyobb sikerélményt is, jelenleg nekem ezt dobta a gép...) Ma futóverseny volt, így gondoltam, a mozgás után jól esik majd egy kis szénhidrát-utánpótlás pizza formájában. Ezért előző este előkészítettem a tésztát, így bőven volt idő másnap ebédig a kelesztésre.

Egyébként a verseny jó buli volt: a rajt előtt és a cél után, a munkatársakkal. Aki ismer, tudja, mennyire szeretem ezt a sportot, de ma komoly kihívással kerültem szembe. Bevallom őszintén, úgy indultam neki, hogy "Ah, mi ez a rövid táv? Van egy pár kilométer a lábamban, sima ügy lesz." Nos, nem volt az: nagyon rosszul rajtoltam. Mivel túlságosan meghúztam az elejét, a táv harmadánál azt éreztem, a gyomrom ki akar szökni a torkomon, így a maradék út során nem csupán a lépésekkel, hanem masszív hányingerrel is küzdöttem. Tanulság: sose becsülj alá egyetlen métert sem, ha futásnak eredsz. 

No de, térjünk vissza a lényegre: elkészült a - számomra - tökéletes pizza, amit Neked is nyugodt szívvel ajánlok. És bízz bennem, megéri az időt: minél tovább keleszted a tésztát, annál fincsibb lesz! Itt a recept, irány a konyha! ;-)

Hozzávalók:

  • 500 g pizzaliszt
  • 1 ek búzasikér
  • 1 tk só
  • 22 g friss élesztő (ezt ajánlom) vagy 7 g száraz élesztő 
  • 350 ml kézmeleg víz
  • pár csepp extra szűz olíva olaj

Elkészítés. Az élesztőt morzsold szét a meleg vízben, majd add hozzá a lisztet, a sikért és a sót. Ha van kenyérsütőgéped, használd ki, és dagaszd, keleszd meg benne a tésztát; ha nincsen, dolgozz a kezeddel - az is jó buli. Ha lejárt a program, tedd át a tésztát egy nagy tálba, fedd le tiszta konyharuhával, és helyezd valamilyen biztonságos, meleg helyre. (Ha nem géppel kelesztetted, az előbbi mondatom első felét hagyd figyelmen kívül.) Hagyd pihenni 12-24 órát. Én néha átgyúrtam, és pár csepp olívaolajjal megkentem a kis puffancs tetejét, hogy megvédjem az esetleges kiszáradástól - mellesleg nagyon jó plusz ízt ad neki. Amikor letelt a megadott idő, nyújtsd ki a tésztát jóóó vékonyra - persze lehet vastagra is, ki hogy szereti. Nálunk a vékony tészta dívik. A feltétnek a képzeleted szab határt. Mi most abból éltünk, ami a hűtőnkben volt: paradicsomszósz, bazsalikom, pulykasonka, újhagyma a pazonyi kertből, bacon, sajt és oregano. A sütődet melegítsd fel a lehető legmagasabb fokozatra (nálam ez 270 °C), és a pizzát kb. 8-10 percig süssed. Érdemes a sütőpapírra kevés búzadarát szórnod, és arra helyezned a pizzalapokat, így még lágyabb lesz a tésztád. Jó étvágyat hozzá!