Provence-i aszalt paradicsomos kenyérke

provence-i kenyér

Tegnap Instán láthattátok a kis kenyeremet, mielőtt sütőbe került volna. Ma szeretném Veletek a receptet is megosztani. Elöljáróban annyit, hogy tényleg nagyon egyszerű. Úgy terveztem, hogy ma reggel egy bögre kávé kíséretében szép nyugodtan megírom a blogbejegyzést, de sajnos ez csak a terv volt. Mikor készíteni akartam a napindító tejes kávémat, azt vettem észre, hogy néhány hangya is koffein után sóvárogott - sajnos néha előfordul, hogy páran megnézik a lakásunk egy-egy szegletét, aztán mi szépen kilakoltatjuk őket. Ma is ez lett a sorsuk. Habár a pulzusum a kávém nélkül is megugrott, azért nem szeretném hangyákra cserélni.

Most pedig térjünk vissza a receptre. Érdemes két napot szánni rá, nagyon-nagyon finom lesz a végeredmény. Persze meglehet csinálni két óra alatt is, de ha van időtök, legyetek türelemmel. Szóval a tésztát én két napig kelesztettem a hűtőben - egy jól záródó nagy tálban (nekem nincs olyan, aminek fedele van, így alaposan letakartam folpackkal) tökéletesen fogja érezni magát. Nem is szaporítom a szót, hanem jöjjön a recept:

Hozzávalók:

  • 500 g fehér tönkölybúza liszt
  • 300 ml langymeleg víz
  • 25 g friss élesztő (a csomag másik felét tedd a fagyasztóba, később fel tudod használni)
  • 1 ek sikér (elhagyható)
  • 3-4 tk só
  • 2-3 ek Provence-i fűszerkeverék
  • 7-8 db aszalt paradicsom (javaslom, hogy olyat vegyél, ami olajban áll, ne a szárítottat)
  • 1 ek nádcukor (elhagyható)
  • 4 ek olívaolaj

Elkészítés. A keverőtálban, a vízben oldd fel az élesztőt, az evőkanál cukorral; tedd félre, amíg az élesztő felfut. Öntsd hozzá a lisztet, a sikért, az olajat, a fűszereket, és a sót - arra mindig figyelj, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Kézzel vagy géppel dagaszd be a tésztát. Nagyon hálás vagyok, hogy karácsonyra kaptam egy szuper robotgépet, aminek van dagasztó karja is.

A kenyérprojektet kenyérsütőgéppel kezdtem. Már az is hatalmas előrelépés volt számunkra, hogy a bolti pékárukat könnyen leváltottuk házi készítésű finomságokra, viszont egy idő után áttértünk arra, hogy már csak a dagasztást-kelesztést bíztuk a masinára, a kenyeret a sütőben, egy mázas edényben sütöttük ki. Ööö... Mi ez a királyi többes? Értsétek: én.

Tehát, akár a gép, akár a saját erődre bízod a dagasztást, lényeg, hogy legyen bedagasztva a tészta; add hozzá az apró kockákra vágott aszalt paradicsomot is. Formálj belőle egy nagy gömböt, és tekerd be folpack-ba, majd tedd a tálba, amit szintén fedj le. Tedd hűtőbe és várj egy-két napot. Ha kevesebb idő alatt szeretnéd a friss, ropogós kenyérszeletet majszolni, meleg helyen keleszd másfél órát.A kelesztési idő után (legyen az másfél vagy negyvennyolc óra), ismét formálj gombócot a tésztából, és egy késsel gyengéden vágj a tetején egy x-alakot.

A sütőt melegítsd elő 220 °C-ra a fedeles sütőtállal együtt. Amikor felmelegedett, egy sütőpapíron óvatosan engedd a tálba a kenyeret, majd lefedve süsd 25-30 percig. Ezután vedd le a fedőt, és várd meg, amíg a kenyér teteje szép aranybarna nem lesz.

A végeredmény - szerintem - annyira finom, hogy bármiféle feltét nélkül simán megállja a helyét.