Spárgás-spenótos quiche

spárgás spenótos quiche

Ha választani kéne a francia konyha remekei közül, én a quiche-re szavaznék. Számtalan módon variálható, pillanatok alatt kész van, és megunhatatlanul finom. Most is emellett döntöttem ebéd, vacsora gyanánt. Ezúttal a tavasz egyik legelegánsabb zöldségét választottam hozzávalónak: a spárgát. Alig vártam már, hogy vehessek a piacon, annyira szeretem az ízét, a küllemét. Szerintem egy jó adaggal be is szerzek fagyasztáshoz a spárga-mentes időszakra.

Természetesen azonnal le is fotóztam a kisült pitét, bár elég kalandosra sikeredett a mostani kattintgatás. Elég későn értem haza, de még épp időben ahhoz, hogy a főzés mellett a fotózásra is tudjak pár percet szánni. Mivel a lakásban már nem volt túl sok fény, mindent kipakoltam az erkélyre. A szomszédok biztos néztek kettőt, hogy hogy lehet olyan zakkant szomszédjuk, aki a teraszon spárgát, spenótot rendezget és közben kattintgat az étel fölött. Nem baj, az élet így szép. Szóval lőttem kb. két fotót, amikor leszakadt az ég: de nem is akárhogyan, még jég is hullott. Szóval épp csak két fénykép erejéig tudtam kint szórakozni a vacsoránkkal.

No de, a sztorizgatás helyett jöjjön a lényeg: a spárgás quiche. A pluszt a fehérboros párolás adja. Olvassátok a receptet:

Hozzávalók:

  • 1 köteg spárga
  • 1/3 póréhagyma
  • 20 dkg friss spenótlevél
  • 1 dl fehérbor
  • 400 g tanyasi csirkemell (jó a bolti is, de az íze messze alulmarad kapirgáló társáétól)
  • 200 ml (laktózmentes) tejszín
  • 3 tojás
  • 50 g (laktózmentes) sajt
  • só, bors, fokhagyma
  • 1 csomag levelestészta

A csirkemelleket vágd kisebb kockákra, sózd, borsozd. A póréhagymát hosszában vágd ketté, és vékony karikákra szeleteljed, majd kevés olívaolajon párold meg a fokhagymával együtt. Mehet rá a csirkemell, amit fehéredésig süssél, majd önts hozzá egy kevés fehérbort. Ekkor halmozd rá a kisebb darabokra szelt, megtisztított spárgát (pár szálat tegyél félre díszítés gyanánt). Párold puhára a zöldséget - ha szükséges, pótold a bort. Amikor már szépen megpuhult, jöhet rá a friss spenótlevél, amit néhány perc alatt fonnyassz meg. Közben verd fel a tojásokat, és öntsd hozzá a tejszínt, sózd, borsozd. Egy kb. 22-24 cm átmérőjű, magasabb falú sütőtál alját kenj ki vékonyan olívaolajjal, majd béleld ki a levelestésztával úgy, hogy az edény peremén picit túllógjon. A fölösleges túllógó részt vágd le, és tedd a pite aljára. Egyengesd el benne a spárgás-spenótos csirkemelldarabokat, majd öntsd rá a tejszínes-tojásos keveréket. Végül szórd meg sajttal. A tetejére helyezz néhány szál spárgát tisztítás után. 200 °C-ra előmelegített sütőben süsd 30 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.