Sáfrányos sütőtök krémleves

Sütőtök-krémleves

Egy hosszú és elég fárasztó hét áll mögöttünk, de végre eljött a hét utolsó munkanapja, amikor megkínáltam magamat egy finom sütőtök-krémlevessel. Ennek története ott indul, hogy az elmúlt héten a piacon járva-kelve megakadt a szemem egy kisebb sütőtökön, ami mintha azt súgta volna felém: "vegyél meg, egyél meg". Én meg nem tehettem mást, mint engedelmeskedtem ennek a képzeletbeli hangnak. Fogalmam sem volt, hogy mit fogok kezdeni vele - vagyis éppen fogalmam volt róla, tán túl sok is. A számtalan recept közül, ami eszembe jutott, nem tudtam kiválasztani, melyiket is szeretném elkészíteni. Végül amellett döntöttem, hogy vékonyan megkenem a kis darabokra szeletelt sütőtökkockák tetejét dióolajjal, meghintem rozmaringgal, és beteszem őket a sütőbe. Ez meg is történt, finom is volt, csak túl sok lett - a férjem nem rajong ezért a narancsszínben pompázó zöldségért, egyedül én csemegéztem belőle.

Mivel nagyon ellenzem azt, hogy bármiféle fogás, alapanyag a kukában landoljon, elkezdtem azon agyalni, mit lehetne kihozni a megmaradt szeletekből. Nagy kedvencem a sütőtök-krémleves. Így arra gondoltam, készítek magamnak egy adagot - vagy kettőt-hármat. :-) Ez a tömör története annak, hogyan került péntek este az asztalomra egy tál finom "narancs" leves.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sült sütőtök (dióolajjal vékonyan megkenve, rozmaringgal meghintve)
  • 1 sárgarépa
  • 1 datolyaszilva (gondoltam, szín alapján passzol a két zöldséghez, így ez a gyümölcs is a levesbe került)
  • 2 leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • fűszerek: fehér bors, narancshéj, őrölt gyömbér, sáfrányos szeklice, szerecsendió

Elkészítés: Egy liter vizet feltettem forrni a vékonyra szeletelt répával, közben hozzáadtam két zöldségleveskockát. Amikor már félpuhára főtt a répa, hozzáadtam a sütőtököt, végül a datolyaszilvát és a sáfrányos szeklice kivételével a fűszereket. Amikor már minden jó puhára főtt, az összetevőket alaposan összeturmixoltam. Végül hozzáöntöttem a tejszínt, és újraforraltam a keveréket. Sáfránnyal és pirított napraforgómaggal tálaltam - de ez utóbbi elhagyható.