Sütőtök krémleves

Sütőtök krémleves

Akkora örömmel nyugtáztam, hogy a Köpönyeg szerint holnaptól beköszönt az ősz - nem csak naptár, hanem időjárás szerint is. Sokkal inkább szeretem, mint a nyarat - szeretném a nyári hónapokat is, csak ez a rekkenő hőség, ami heteken át izzasztja az embereket, nem élvezhető. Főleg nem egy betondzsungel közepén tornyosuló irodaházból, ahol dolgozom. Szóval az ősz már itt kopogtat az ajtónkon, én pedig végre-valahára kiélvezhetem az őszi ízeket. Igazából egész évben arra vártam, hogy végre egy jó fűszeres, ízes, édeskés, ugyanakkor pikánsabb sütőtök-krémlevest szürcsölgethessek.

Kb. két hete Jászárokszállásról jöttünk hazafelé, Horton át. Nem ismertem korábban ezt a települést, de rögtön felcsillant a szemem, amint megláttam, mennyi de mennyi háznál árulnak temérdek sok, gyönyörű sütőtököket. Így hát megkértem a drága Férjemet, parkoljunk le, mert nekem sürgősen meg kell csapolnom a horti sütőtök-készletet. Egy nagyon kedves néninél vásároltam három szép nagy példányt. Ennél többet nem mertem egyszerre, de ennyi pont elég, hogy az alap sütőtökös ételeket elkészíthessem. Egyik ilyen a sütőtök-krémleves.

Az én receptem nagyon egyszerű, nagyon finom és igazán lélekmelengető. Fűszeres, kellemesen édes, kicsit paprikás. Ennyi felvezető után jöjjön a recept!

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb sütőtök feldarabolva, kimagozva
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kisebb kaliforniai pirospaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olíva olaj
  • zabtej
  • fűszerek: só, bors, 2 tk tikka masala fűszerkeverék
Elkészítés. A sütőtököt sütőpapírral letakart tepsin süsd át 200 °C-ra előmelegített sütőben - akkor jó, ha már picit feketedik a széle. Amikor már közeleg az ideje, hogy kiveheted a sütőből a tököt, azelőtt aprítsd fel apróra a hagymát, fokhagymát; a paprikát vágd apró kockákra. A hagymákat dínszteld meg kevés forró olívaolajon, majd add hozzá a paprikát is. Sózz, borsozz, és süsd át a triót. Ha a sütőtök szépen átsült, kapard ki a héjából, és keverd a hagymás-paprikás kombóhoz. Kevés vizet önts hozzá, majd alaposan turmixold össze a zöldségeket. Jöhet a tikka masala keverék, majd a zabtej. Ebből annyit önts, amíg eléred a kívánt sűrűséget. Turmixold a levest addig, amíg úgy érzed, megfelelő állagú levest nem kaptál.