{Svenska kötbullar} Svéd húsgolyók

Svéd húsgolyók

Nem is olyan régen apukámmal és a húgommal igen gyakori vendégek voltunk az IKEA-ban - lehet, ebben gyökerezik a Svédország iránti töretlen vonzalmam. Nem is tudom, hányszor álltuk végig a kígyózó sort a svéd bútoráruház emeletén; és választottuk rendszerint ugyanazt a menüt, amit ha egy szóval kellene jellemezni: megunhatatlan. A svéd húsgolyóknak súlyos addiktív hatásai vannak: egyszer megkóstolja az ember, és onnantól kezdve visszatérő vendég lesz a tányérján - és természetesen a szájában. Legalábbis velünk ez történt. Most, hogy férjhez mentem, az IKEA-s ebédelések elmaradtak, azonban az elő-karácsonyi családi összejövetelen - többek között - ezt készítettem el. Nos, az IKEA-s verziótól sem lehet megvonni a "hú, ez nagyon finom" jelzőt, de ahogy az lenni szokott, a házi mindig sokkal-sokkal-sokkal jobb. Így történt ez most is. Számtalan receptet végigbogarásztam, s arra jöttem rá, a fűszerezés a titok: a különbséget leginkább ebben láttam - illetve a hús sütési módjában, de erről később írok. 

Eredeti tervem az volt, hogy ragaszkodom a leírtakhoz, végül a fűszerkészletem és saját ízlésvilágom beleszólt a procedúrába, így "egyedi fűszerkombinációval" készült el ez a csodás skandináv fogás. A megjelölt mennyiségek körülbelüliek - ugyanis a legtöbb recept pohárban ("cup") adta meg az értékeket. Én egy 50 ml-es csészét vettem alapul.

Hozzávalók: 

  • 0,5 kg darált hús - én sertésből csináltam, de az eredeti recept(ek) marhát ír(nak)
  • kb. 3 kanál zsemlemorzsa
  • 50-60 ml tej
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma - aki nem szereti, csak egyet tegyen bele
  • 1 tojás
  • 40-50 g vaj
  • 3 ek liszt
  • 200 ml főzőkrém
  • 100 ml marhahús-leves - leveskockából
  • 3 ek BBQ-szósz - a Worcestershire szószt jobb híján ezzel helyettesítettem 
  • 1 ek dijoni mustár
  • fűszerek: bors, borsikafű, kurkuma, petrezselyem (1 ek), só, szerecsendió
Elkészítés: Egy tálban felmelegítettem a tejet, majd beleszórtam a zsemlemorzsát. A hagymát aprítógéppel majdnem pépesre vágtam (egy verzió azt írta, kevés olajon pirítsuk meg a hagymát a petrezselyemmel, de ezt most kihagytam). A húst összekevertem a hagymával és a petrezselyemmel. Hozzáadtam a - tényleg kevés - sót, borsot és a tojást is; végül a panírt is, ami már jól felszívta a tejet. Kis golyókat formáztam a masszából (ebből a mennyiségből 30-35 kis golyóbis formázható), s ezeket forró olajban aranybarnára sütöttem. Amikor ezzel készen lettem, betettem őket egy hőálló tálba, és 50 °C-os sütőben pihentettem őket, amíg a szószt készítettem. (Egy apró kitérő: a húsgolyókat meg lehet sütni a sütőben is - 180 °C-ra előmelegített sütőben süthetjük őket kb. 30 percig. Ennek előnye, hogy elkerülhetjük az olajban sütést, viszont nem lesz annyira szemet gyönyörködtető színe a gombócainknak.)
A vajon megpirítottam a lisztet, majd óvatosan hozzáadtam a marhahúslevest. Mikor gyöngyözött, jött a tejszín, a BBQ-szósz és a dijoni. Az öntetet átforraltam, majd a golyóbisokra öntöttem. A húst sáfrányos krumplipürével tálaltam, melynek a receptjét itt megtaláljátok.