Svéd húsgolyók

svéd húsgolyók

Tudjátok, mi hiányzott már nagyon-nagyon régóta? Egy finom, jó adag svéd húsgolyó. Ahhh... Ezen a hétvégén sikerült újra elkészítenem; kicsit updateltem az eredeti receptet és a képeket is. Annyira élvezem az ételeket fotózni, az egyik legkreatívabb dolog, amibe valaha belefogtam - persze a főzésen túl. A húgom - gyakorló fotósként - a legfőbb kritikusom képek terén, a menüvéleményezés pedig természetesen a férjem privilégiuma - csak szerettetném meg vele azt a fránya brokkolit (meg a kelbimbót, meg a spárgát). Van erre valami tippetek? Amíg várom az ötleteiteket, a mostani recepttel kapcsolatban bizton állíthatom, hogy átment a vizsgán. A tradicionálisabb konyha hívei is bátran fogyaszthatják! Upsz... Lehet, hogy mégsem?! Olvassatok tovább!

Egyébként, ha érdekel a régebbi verzió, görgess lejjebb, ott el tudod olvasni, aztán kiválaszthatod, melyik a szimpibb. A régi verzióban semmi spéci hozzávaló, extraság nincsen, így az tényleg a hagyományok tisztelőinek készült. Most pedig kanyarodjunk vissza a lényeghez: az új változathoz, ami szerintem sokkal izgibb. Egy picit időigényesebb, legalábbis több lépésből áll, így inkább hétvégi menünek javaslom.

Hozzávalók:

  • 500 g darált sertéshús (vagy marhahús)
  • 2 tk só, 2-4 tk szerecsendió, 4-5 tekerés frissen őrölt feketebors
  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-5 ek zabpehely
  • 1 tojás
  • 25 ml espresso
  • 2 ek bbq szósz
  • 1 tk édes mustár
  • 2 tk worcestershire szósz
  • 200 ml laktózmentes tejszín
  • 2 ek olívaolaj
  • a salátához: apró bogyós gyümölcsök (fekete-, pirosribizli; áfonya), lila és zöld tölgysaláta, modenai balzsamecet
  • a húsleves alapléhez: 1 kacsa (csirke, pulyka) nyak, 1/4 szál póréhagyma, pici só - főzz belőlük egy kis alaplevet, ha nincs elérhető adag.
  • a körethez: 1 kg újburgonya, zsályalevelek, bacon
  • díszítéshez: petrezselyem

Elkészítés. A követhetőség kedvéért külön szakaszokban írom le a receptet.

A húsgolyók. A sütőt melegítsd elő 190 °C-ra. A húst tegyed egy nagyobb tálba. A hagymát kockázd apróra, a fokit zúzd meg, majd szórd a húsra. Add hozzá a fűszereket (2 tk szerecsendió, 1 tk só, bors), a tojást, 1 tk olívaolajat és a zabpelyhet. Az egészet keverd át alaposan, és tedd félre. Alufóliával takard le a sütőrácsot, és vékonyan kend meg olajjal. Ezen helyezd el a megformázott húsgolyókat. Mérettől függően 30-40 kis golyóbist tudsz készíteni. 15 percig süsd a sütőben.

A szósz. Egy kisebb fazékba tegyél vajat és olvaszd fel. Keverd hozzá a lisztet, míg csomómentes nem lesz. Apránként önts hozzá kb. 100 ml húsleves alaplét, ügyelve arra, hogy homogén állagú keveréket kapjál. Adj hozzá egy kevés sót, szerecsendiót. Jöhet a tejszín, a worcestershire és a bbq szósz, a mustár és a kávé - keverd el alaposan. Enyhén forrald fel - időnként keverd át, hogy ne égjen le az edény aljára. Amikor a húsgolyók szépen megpirultak, forgasd meg őket a szószban.

A köret. A krumplikat alaposan mosd meg, majd enyhén sós vízben főzd puhára. Egy tepsi alját vékonyan olajozz ki, majd tedd rá a burgonyát és szórj rájuk zsályaleveleket, majd takargasd be baconnel. 220 °C-on süsd őket ropogósra.

A salátához. A leveleket alaposan mosd meg, szórj rájuk apró bogyósgyümölcsöket és kevés balzsamecettel ízesítsd.

Kicsit hosszúra sikeredett a leírás, de bízom abban, nem fogsz megriadni, és elkészíted hamarosan ezt a szuperfinom, ízletes ebédet.

***

RÉGI RECEPT

Nem is olyan régen apukámmal és a húgommal igen gyakori vendégek voltunk az IKEA-ban - lehet, ebben gyökerezik a Svédország iránti töretlen vonzalmam. Nem is tudom, hányszor álltuk végig a kígyózó sort a svéd bútoráruház emeletén; és választottuk rendszerint ugyanazt a menüt, amit ha egy szóval kellene jellemezni: megunhatatlan. A svéd húsgolyóknak súlyos addiktív hatásai vannak: egyszer megkóstolja az ember, és onnantól kezdve visszatérő vendég lesz a tányérján - és természetesen a szájában. Legalábbis velünk ez történt. Most, hogy férjhez mentem, az IKEA-s ebédelések elmaradtak, azonban az elő-karácsonyi családi összejövetelen - többek között - ezt készítettem el. Nos, az IKEA-s verziótól sem lehet megvonni a "hú, ez nagyon finom" jelzőt, de ahogy az lenni szokott, a házi mindig sokkal-sokkal-sokkal jobb. Így történt ez most is. Számtalan receptet végigbogarásztam, s arra jöttem rá, a fűszerezés a titok: a különbséget leginkább ebben láttam - illetve a hús sütési módjában, de erről később írok. 

Eredeti tervem az volt, hogy ragaszkodom a leírtakhoz, végül a fűszerkészletem és saját ízlésvilágom beleszólt a procedúrába, így "egyedi fűszerkombinációval" készült el ez a csodás skandináv fogás. A megjelölt mennyiségek körülbelüliek - ugyanis a legtöbb recept pohárban ("cup") adta meg az értékeket. Én egy 50 ml-es csészét vettem alapul.

Hozzávalók: 

  • 0,5 kg darált hús - én sertésből csináltam, de az eredeti recept(ek) marhát ír(nak)
  • kb. 3 kanál zsemlemorzsa
  • 50-60 ml tej
  • 1 apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma - aki nem szereti, csak egyet tegyen bele
  • 1 tojás
  • 40-50 g vaj
  • 3 ek liszt
  • 200 ml főzőkrém
  • 100 ml marhahús-leves - leveskockából
  • 3 ek BBQ-szósz - a Worcestershire szószt jobb híján ezzel helyettesítettem 
  • 1 ek dijoni mustár
  • fűszerek: bors, borsikafű, kurkuma, petrezselyem (1 ek), só, szerecsendió
Elkészítés: Egy tálban felmelegítettem a tejet, majd beleszórtam a zsemlemorzsát. A hagymát aprítógéppel majdnem pépesre vágtam (egy verzió azt írta, kevés olajon pirítsuk meg a hagymát a petrezselyemmel, de ezt most kihagytam). A húst összekevertem a hagymával és a petrezselyemmel. Hozzáadtam a - tényleg kevés - sót, borsot és a tojást is; végül a panírt is, ami már jól felszívta a tejet. Kis golyókat formáztam a masszából (ebből a mennyiségből 30-35 kis golyóbis formázható), s ezeket forró olajban aranybarnára sütöttem. Amikor ezzel készen lettem, betettem őket egy hőálló tálba, és 50 °C-os sütőben pihentettem őket, amíg a szószt készítettem. (Egy apró kitérő: a húsgolyókat meg lehet sütni a sütőben is - 180 °C-ra előmelegített sütőben süthetjük őket kb. 30 percig. Ennek előnye, hogy elkerülhetjük az olajban sütést, viszont nem lesz annyira szemet gyönyörködtető színe a gombócainknak.)
A vajon megpirítottam a lisztet, majd óvatosan hozzáadtam a marhahúslevest. Mikor gyöngyözött, jött a tejszín, a BBQ-szósz és a dijoni. Az öntetet átforraltam, majd a golyóbisokra öntöttem. A húst sáfrányos krumplipürével tálaltam, melynek a receptjét itt megtaláljátok.