leves

Medvehagymás brokkoli krémleves

Pénteken volt egy kis időm sétálgatni, így ellátogattam a Fény utcai piacra. Nagyon régóta terveztem, hogy felfedezem ezt a terepet is, de elég messze lakunk tőle, ezért általában az Újbudai piacon szerzem be a heti zöldség- és gyümölcsadagot, illetve ha szükséges, a húsféléket is. Annyira sok pozitív élménnyel gazdagodtam, hogy úgy gondolom, a jövőben többször fog erre vinni az utam.

magyar

Kacsaleves

kacsaleves

Amikor elkezdtem főzni, számomra alapvető "hozzávalónak" számított a leveskocka, amitől - utólag visszagondolva - elég egyhangúvá vált minden alaplé; nem beszélve arról a rengeteg szörnyűséges összetevőről, amit belesűrítenek egy-egy ilyen kis kockába. Örömmel jelentem, hogy évek óta egyetlen forintot sem adtam ki efféle ízfokozókért, hanem természetes összetevőkkel turbózom fel a leveseim ízvilágát.

magyar
Cimkék: 

Magyaros krumplileves

krumplileves

A hideg, rövid nappalok beköszönttével szívesebben húzodunk vissza kis otthonunkba. Ezzel együtt egyre szívesebben fogyasztunk gazdag ízvilágú, tartalmas leveseket; olyat, mint amit ma is készítettem. Tudom, hogy százféle krumplileves-recept kering az interneten; a sajátom megosztásával nem is az a célom, hogy valami újat mondjak, inkább csak annyi, hogy meghozzam a kedveteket egy szívmelengető ebéd vagy vacsora elkészítéséhez.

magyar

Karalábé leves

Karalábé leves

Elérkezett a tavasz, így gondoltam, ideje lenne egy finom karalábélevest készíteni: természetesen más zöldségekkel felturbózva. A hozzávalókat úgy válogattam össze, hogy csak fehér és zöld színű zöldségek kerüljenek a levesbe. Számomra ez a tavaszt jelképezi: az üde zöld és a fehér a tavaszi időszak kezdetét jelzi, éppen úgy, mint a a hóvirágnak színei.

magyar

Magyaros bableves

magyaros bableves

A csülkös bableves a férjem kedvenc étele (és minden egyéb olyan fogás, ami babot tartalmaz), így a mi kis gasztrovilágunkban kitüntetett helyet foglal el ez a finom, magyaros leves. Elég gyakran kerül az asztalra ebéd gyanánt, de csak most jutottam el oda, hogy itt is megosszam a receptet. Nem is ragoznám tovább, íme a leírás, ami alapján elkészülhet ez a remek, gazdagon fűszerezett, szívet és bendőt melengető fogás.A jó étvágy garantált. ;-)

magyar

Sáfrányos sütőtök krémleves

Sütőtök-krémleves

Egy hosszú és elég fárasztó hét áll mögöttünk, de végre eljött a hét utolsó munkanapja, amikor megkínáltam magamat egy finom sütőtök-krémlevessel. Ennek története ott indul, hogy az elmúlt héten a piacon járva-kelve megakadt a szemem egy kisebb sütőtökön, ami mintha azt súgta volna felém: "vegyél meg, egyél meg". Én meg nem tehettem mást, mint engedelmeskedtem ennek a képzeletbeli hangnak. Fogalmam sem volt, hogy mit fogok kezdeni vele - vagyis éppen fogalmam volt róla, tán túl sok is.

magyar

Paradicsomos marhahúsleves lime-mal

Marhahús leves lime-mal

A hétvégét a férjem szüleinél (az anyós, após elnevezésnek van egyfajta negatív kicsengése, így nem szeretem használni) töltöttük vidéken. Kellemes, nyugodt napjaink voltak, olyan "igazi hétvége". Aztán újraindult a hét, felpörögtek az események, és nem jutott időm a főzésre. Ebben az is közrejátszott, hogy rengeteg finomságot hoztunk magunkkal otthonról, így nem is igen kellett időt szakítanom konyhai művészkedésre. No de, végre ma van!

magyar

Borscs leves

Az ősz közeledtével egyre többször kívánkozom a forró, tartalmas levesek után. Egyik kedvenc zöldségem - bármennyire is bizarrul hangzik - a cékla. Rendkívül sokoldalúan használható fel, magas a vitamintartalma és nem utolsó sorban a színe is csodás. Szóval a cékla: egy alkalommal rokonlátogatáson voltunk, ahol a vendéglátónk céklát is aprikált a zöldséglevesbe. Ettől szép rózsaszínes színe lett, és persze csudafinom plusz ízt adott neki.

magyar