ősz

Sütőtök krémleves

Sütőtök krémleves

Akkora örömmel nyugtáztam, hogy a Köpönyeg szerint holnaptól beköszönt az ősz - nem csak naptár, hanem időjárás szerint is. Sokkal inkább szeretem, mint a nyarat - szeretném a nyári hónapokat is, csak ez a rekkenő hőség, ami heteken át izzasztja az embereket, nem élvezhető. Főleg nem egy betondzsungel közepén tornyosuló irodaházból, ahol dolgozom. Szóval az ősz már itt kopogtat az ajtónkon, én pedig végre-valahára kiélvezhetem az őszi ízeket.

magyar

Borscs leves

Az ősz közeledtével egyre többször kívánkozom a forró, tartalmas levesek után. Egyik kedvenc zöldségem - bármennyire is bizarrul hangzik - a cékla. Rendkívül sokoldalúan használható fel, magas a vitamintartalma és nem utolsó sorban a színe is csodás. Szóval a cékla: egy alkalommal rokonlátogatáson voltunk, ahol a vendéglátónk céklát is aprikált a zöldséglevesbe. Ettől szép rózsaszínes színe lett, és persze csudafinom plusz ízt adott neki.

magyar

Fűszeres sütőtökpite

fűszeres sütőtök pite

Számomra az ősz egyik tökéletes szimbóluma a sütőtök. Nem pusztán gyönyörű, narancssárga színe miatt; az őszi-téli konyhai remekművek kiváló alapanyaga is egyúttal. A napokban vettem is egy szép példányt, s azt két részletben használtam fel. Egyik negyedét köretnek készítettem el, a maradék részéből pedig végre valahára megsütöttem első sütőtök pitémet. Önmagában az illatáért megérte, ami belengte a lakás minden zegét-zugát.

angol