Tejszínes-meggyes torta

Tejszínes meggytorta

Ígértem Nektek, hogy a szilveszterre készített menüsor receptjét elérhetővé teszem a Számotokra. Nos, most hétvégén a magyaros bableves mellé - pontosabban utána - feketeerdő tortát szerettem volna készíteni, de végül tejszínes-meggyes sütemény lett belőle. :-P Egyébként alapvetően hasonló a 2016. év utolsó estéjén elfogyasztott desszerthez, csak a meggyes töltelék készítésénél kicsit több szósz maradt, így gondoltam, azt rácsurgatom a torta tetejére: a tejszínhabrétegen pedig olyan gyönyörűen csillogott a pirosas öntet, hogy nem volt szívem arra semmi egyebet tenni.

Hogy miért sütök egy "egyszerű" hétvégén tortát? Nos, az úgy történt, hogy hetek óta kerestem 18 cm átmérőjű tortaformát, hogy gyakorolhassam a tortasütögetés csodás művészetét. Egyik nap eltévedtem az egyik áruház azon részére - ha bemegyek egy bevásárlóközpontba, magam sem tudom, hogyan, de valahogy mindig ilyen helyekre tévedek... :-P -, ahol sütéshez és főzéshez szükséges eszközök voltak a polcokon., és hát megtaláltam a hőn áhított sütőformát... Azonnal a kosaramba került. Azóta már jó pár alkalommal használam, és meg kell hagyni, igen jó szolgálatot tesz. ;-) Lassan itt az ideje több edzésre járni. :-D

Hozzávalók:                                                                  

A tortához:

  • 75 g süteményliszt
  • 60 g nádcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 tojás
  • 2-3 ek kakaópor

A töltelékhez:

  • 20 dkg meggy plusz a leve
  • 1 ek nádcukor
  • 1/2 ek liszt
  • 200 ml habtejszín
  • 1 cs habfixáló
  • 3-4 ek meggylekvár
  • 2-3 ek mézes pálinka - ez elhagyható, de ha van otthon, ne sajnáld, nagyon finom lesz! :-)

Elkészítés.A sütögetés előtt egy-két órával vedd ki a hűtőből a tojásokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, és a 18 cm-es tortaforma alját kend ki vékonyan vajjal. A tojásfehérjéket válaszd külön egy tálba, és habverővel verd fel keményre. A sárgáját egy másik tálban a cukorral együtt verd fel, amíg szép halványsárga színű nem lesz a keveréked. A lisztet szitáld át egy teáskanálnyi szódabikarbóna és a kakaó társaságában.

A sárgájához óvatosan kavard hozzá a lisztes keveréket, végül a fehérjét óvatosan forgasd bele a masszába. A tál tartalmát öntsd a tortaformába, egyengesd el, majd tedd be a sütőbe 15-17 percre. Az üvegen keresztül csekkolhatod, hogy sül a piskóta, de semmiképp se nyisd ki, csak a megadott idő elteltével. ;-)

Eközben elkezdheted a töltelék elkészítését. Egy kis lábosba tedd bele a meggyet a levével, a mézes pálinkával és a cukorral együtt. Forrald össze őket: amikor a meggy már kezd "összeesni", hintsd meg a liszttel, kavard jól meg, és várd meg, amíg újra összeforrnak az összetevők. Az edényt tedd félre, hogy a töltelék kihűljön. A tejszínt a habfixálóval és egy kevéske édesítőszerrel verdd kemény habbá.


A kihűlt piskótát óvatosan vágd két lappá - ebből a mennyiségből nem lesz olyan magas a tortád, de kettő-négy személy részére épp ideális. A tortalapoknak a belső oldalát kend meg vékonyan meggylekvárral; majd az alsó piskóta tetején egyenletesen oszlasd el a meggyes tölteléket. Erre rétegezd rá a kapott tejszínhab-mennyiség kb. harmadát; végül helyezd rá a másik piskótalapot. A torta tetején egy spatula segítségével egyengesd el a megmaradt tejszínhabot, csorgasd rá a szószt, és helyezz rá néhány szem meggyet dekoráció gyanánt.

A tortát egy csodaszép állványon tálaltam, amit még nászajándékba kaptunk attól a lelkész-házaspártól, aki összeadott bennünket. :-)