Teljeskiőrlésű kiflik

teljeskiőrlésű kiflik

Egy csöppet elcsúsztam ezzel a bejegyzéssel. Igazából ez a recept egyfajta módosítása annak, amit a férjem anyukája szokott készíteni nekünk, ha hazalátogatunk. Utazás előtt álltunk, így gondoltam, jól fog jönni egy kis nasi a hosszú autóút alatt. Viszonylag rövid idő alatt elkészülnek, viszont sokáig boldogítják a család tagjait. Próbáljátok ki!

Hozzávalók:

  • 500 g liszt (legalább 150 g teljeskiőrlésű búzaliszt)
  • 300 ml meleg tej
  • 150 g vaj
  • 2 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 1-2 ek nádcukor
  • csipet só
  • 1 cs szárazélesztő
Elkészítés. Mindent tegyél a dagasztógép üstjébe (gép híján egy nagy kelesztőtálba), de figyelj arra, hogy a só és az élesztő közvetlenül ne érintkezzenek egymással. Alaposan keverd, majd dagaszd ki a tésztát. Egy órát pihentesd, míg a duplájára kel. Ekkor szedd három egyenlő részre, egyenként nyújtsd ki őket köralakúra, majd vágd tizenkettő cikkelyre. A külső szélére jöhet a töltelék. Én most sajtos-füstölt sonkás és krémtúrós-ribizli lekváros verziót készítettem. Tekergesd fel, majd helyezd el őket egy sütőpapírral bélelt tepsin. Kend le a tetejüket egy felvert tojással, majd díszítsd reszelt sajttal, szezámmaggal, mákkal, amivel jól esik. 200 °C-ra előmelegített sütőben sütkérezzenek, amíg szép aranybarna nem lesz a tetejük. Én három részletben sütöttem a kicsiket, sütés alatt nehogy összeérjenek.