Tiramisu - az "ultimate"

Tiramisu

A mascarpone számomra egyike a tökéletes sütialapanyagoknak. Másra is szoktam használni - szendvicskrémhez, tésztához -, de valahogy a süteményeim többségéhez tökéletesen passzol. Azt hiszem, eléggé kifejezi, mennyire szeretem a sajtkrémes édességeket, hogy a szomszéd néni, akivel alkalmasint megajándékozzuk egymást némi harapnivalóval, azt mondta egy alkalommal: "Úgy látszik, neked mániád ez a mascarpone." Nos, ha nem is a mániám, de elég sok esetben olyan receptet választok, melynek összetevői között ott szerepel a mascarpone szócska.

Mi lehet az, ami nem hiányozhat egy szelet - mascarponés - süti mellől? Sok minden, de ha én édességet fogyasztok, szinte kötelező jelleggel iszom mellé egy csészényi kávét. Aki ismer, tudja, mennyire szeretem a "fekete levest", pláne, ha mellé egy kis édességcsomag is jár. Talán azért is kedvelem annyira a tiramisut, mert e két nagy kedvencemet mesterien ötvözi.

Tegnap hajnali ötkor keltem; részt vettem életem első kettlebell edzésén, így duplán megérdemeltem, hogy készítsek egy tál olasz desszertet. Ahogy hazaértem, első dolgom volt nekilátni e páratlan finomság elkészítéséhez. Sokat kutattam az "ultimate" tiramisu recept után, mivel rengeteget találni az interneten; végül a következő ragadott meg leginkább. A leírást követve 10-20 adag misu készülhet el, én minden megadott mennyiséget feleztem, bár így utólag hamar elfogyott volna a "normál" adag is. :-) 

Hozzávalók: 

Minden összetevőt szobahőmérseten használjunk.

  • 250 gramm mascarpone
  • 3 tojás
  • 65 gramm cukor (20 gramm bourbon vaníliás cukrot és 30 csepp édesítőt használtam)
  • 12-15 darab babapiskóta (jó sokáig nevettem, mikor megtudtam, angolul úgy fejezik ki, "hölgy ujja")
  • 1 nagy csésze főzött kávé (Americano)
  • néhány adag Kahlúa likőr vagy rum (én igazából mindkettőt kihagytam belőle...)
  • egy csipet só
  • keserű kakaópor a szóráshoz
 
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral addig kevergetjük, amíg krémes állagú, sápadt sárga keveréket nem látunk a tál alján. A fehérjét a csipet sóval habosítsuk jó sokáig; akkor jó, ha egy kis csúcsot tudunk formázni edényünk közepén. A felvert fehérjét óvatosan keverjük hozzá a tojássárgás, cukros masszához, és dolgozzuk el őket, hogy homogén alapanyagot kapjunk. A massza elég folyós lesz, de ez adja az olasz desszert tökéletességét - nyugodtan felejtkezzünk el a habfixálóról, zselatinról. 
Vegyük elő a tálat, vagy poharakat, és rakosgassunk alulra kávéba óvatosan belemártogatott babapiskótákat. Erre jöhet egy adag mascarponés krém, majd újabb réteg babapiskóta, s végül a maradék mascarpone. A kész desszertet tegyük a hűtőbe legalább öt órára. Tálalás előtt hintsük meg a tetejét kakaóporral. Mmmm...