Túrós batyu

Túrós batyu

Óvodás korom óta rendkívüli módon rajongok a túrós sütikért - persze a mascarponés finomságokat nem szorítom ki a dobogóról. Amikor csak azt a kérdést teszik fel nekem, milyen tortát, süteményt szeretnék, egyből rávágom, hogy "túrósat, természetesen". Így lett az egyik esküvői és a legtöbb szülinapi tortám is túrós. No de, ha már túrós édesség, nem szabad kihagyni a sorból a legtökéletesebb túrós péksüticsodát, a gyermekkorunkból jól ismert batyut. Ma délután végre elkészíthettem ezt az ínycsiklandó finomságot; így ünnepeltük meg, hogy új asztal került a konyhánkba.

A receptet ezúttal Limara weboldaláról néztem ki - és nem is változtattam rajta semmit. Aki esetleg nem ismerné, érdemes körülnézni a blogjában, mert nagyon klassz kenyér-, péksütemény- és egyéb receptötletet lehet meríteni. A végeredmény nagyon finom lett: a citromos-mazsolás túrótöltelék pihe-puha, lágy tésztába burkolva tökéletes kis ajándék lehet számunkra egy hűvös reggelen.

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs száraz élesztő
  • 1 tojás
  • 4 ek cukor
  • 3,2 dl tej
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró (én egy csomag félzsíros, "darabos"; és egy csomag krémtúrót vettem, így a töltelék állaga szuperkrémes lett)
  • 6 ek cukor (az eredeti recept 4-et ír, de a férjemmel azt állapítottuk meg, így a kevésbé édesszájúak ízlésének megfelelő)
  • 10 dkg mazsola
  • 2 tojás (a fehérjéket verjük kemény habbá)
  • 1 cs bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
A tészta összetevőit összekevertem, dagasztottam, majd a cserépkályhánk tövébe letettem pihenni - kb. a duplájára kelt. A várakozás alatt elkészítettem a krémet is: a tojásfehérjét kivéve minden összetevőt alaposan összedolgoztam, majd a fehérjét is óvatosan hozzákevertem a mazsolás túró társaságához. Ezután a megkelt tésztát deszkán kinyújtottam, és 10*10 cm-es négyzetekre vágtam. A közepükre egy-egy evőkanállal tettem a túrótöltelékből. A négyzetek négy szélét felhajtottam, középen egybecsippentettem és összetekertem. A kész batyukat 20 percet pihentettem, majd egy felvert tojással megkentem a tetejüket. Végül 15 percre betettem őket a 180 fokra előmelegített sütőbe.